Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Το Prince de Galles check (ή Prince of Wales check ή Glen check, ή Glen Urquhart check και τέλος Glen plaid στις Η.Π.Α.) είναι ένα μάλλινο ύφασμα με το πλέον χαρακτηριστικό μοτίβο, από σύνθετα καρό στα χρώματα κυρίως του γκρι. Το όνομά του το χρωστά στον Πρίγκιπα της Ουαλίας και αργότερα Βασιλέα Edward VII, ο οποίος το έκανε γνωστό.

Ξεκινώντας από τις αρχές του 19ου αιώνα, το Glen check δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από την Κόμισσα του Seafield στην κοιλάδα του Glenurquhart στο Invernesshire, της Σκωτίας, ως η υπογραφή του κτήματος του Seafield. Ήταν εδώ που ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο οποίος συχνά πήγαινε στο κτήμα για κυνήγι, ανακάλυψε και δανείστηκε το check για να κάνει τη δική του παραλλαγή. Στη συνέχεια διαδόθηκε περισσότερο από τον υπέρκομψο εγγονό του, τον Δούκα του Windsor και μετέπειτα Βασιλέα Edward VIII (γνωστός και για την παραίτησή του από το Θρόνο λόγω σφοδρού έρωτος με την αμερικανίδα Wallis Simpson).

Το μοτίβο αποτελείται από δύο σκούρες και δύο ανοιχτές λωρίδες που εναλλάσσονται με τέσσερις σκούρες και τέσσερις πιο ανοιχτές λωρίδες για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο διασταυρώσεως ακανόνιστων μοτίβων. Το αρχικό Glen check του κτήματος του Seafield χαρακτηριζόταν από ένα υφαντό twill σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο μεγάλων σπασμένων checks σε αποχρώσεις του μαύρου και του γκρι και θεωρήθηκε εξαιρετικά εφευρετικό εκείνη την εποχή. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας προσαρμόζει πρώτα το μοτίβο, απλά αλλάζοντας τα χρώματα σε καφέ και κρεμ. Καθώς συνέχισε να προσαρμόζει το μοτίβο, αργότερα, συρρικνώθηκε στο μικρότερο μέγεθος που είναι και πιο διαδεδομένο σήμερα. Ο δούκας του Windsor ακολούθησε τα βήματα του παππού του και έκανε τις δικές του τροποποιήσεις προσθέτοντας με τόλμη στα γκρι ή καφέ checks γραμμές με κόκκινο και μπλε χρώμα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Δούκας του Windsor καθιερώθηκε ως icon style χάρη στην τόλμη του, τα πρωτοποριακά του σχέδια και, φυσικά, στα αξεπέραστης κομψότητας Prince of Wales κοστούμια του. Ωστόσο, ενώ το ύφασμα έχει βασιλικές προελεύσεις, συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ποπ κουλτούρα μέχρι σήμερα. Από τις  ταινίες του James Bond (από τον Sean Connery μέχρι τον Daniel Craig), έως τον Ronald Reagan και τα σύγχρονα σχέδια από γνωστούς σχεδιαστές ανδρικών ενδυμάτων, όπως ο Ralph Lauren και ο Tom Ford, το Prince de Galles check εξακολουθεί να επιδρά με την εντυπωσιακή του εμφάνιση σε έντυπα μόδας και σε κόκκινα χαλιά παγκοσμίως.

Τολμήστε να το φορέσετε. Ένα Glen check κοστούμι έχει ισχυρό χαρακτήρα. Για αυτό το λόγο ο συνδυασμός με τα υπόλοιπα ρούχα πρέπει να είναι προσεκτικός. Λόγω του χαρακτηριστικού μοτίβου του ξεχωρίζει από μόνο του και δε χρειάζεται να φορέσετε έντονα χρώματα σε πουκάμισο ή γραβάτα. Πολλοί θα σας πουν πως συνδυάζεται μόνο με μονόχρωμο πουκάμισο και γραβάτα. Εδώ θα διαφωνήσω. Μπορεί να  φορεθεί και με καρό και με ριγέ πουκάμισο. Το μυστικό είναι τα χρώματα του πουκαμίσου να μην είναι πιο έντονα από αυτά του κοστουμιού. Η γραβάτα μπορεί, επίσης, να έχει μοτίβα και το χρώμα της να είναι ελάχιστα πιο έντονο για να «βγαίνει μπροστά». Τα αγαπημένα μου Glen check κοστούμια το ένα σε light grey χρώμα με γαλάζιες λεπτομέρειες και το άλλο σε καφέ με κόκκινες και γαλάζιες λεπτομέρειες, συνηθίζω να τα συνδυάζω με πουκάμισα και γραβάτες που «παίζουν» χρωματικά με αυτές τις λεπτομέρειές.

Φορέστε το με τόλμη, συνδυάστε το με φαντασία και δώστε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην εμφάνισή σας. Σε επόμενα άρθρα, θα σας δώσουμε πολλά tips συνδυασμών, καθώς το Prince de Galles ως ο Πρίγκιπας των κοστουμιών, οφείλει να πρωτοστατεί στις εμφανίσεις ενός Gentleman!