Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Η γραβάτα είναι το διασημότερο από τα ανδρικά αξεσουάρ. Αν και τελευταία περνά κρίση με την είσοδο μίας νέας κουλτούρας που δείχνει να γίνεται αποδεκτή και από τις παλαιότερες αστικές τάξεις, δε θα παύσει ποτέ να είναι το σήμα κατατεθέν της ανδρικής γκαρνταρόμπας.

Η ιστορία της πάει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή των ρωμαϊκών λεγεώνων. Το όνομά της προέρχεται από την ονομασία Hrvatska, δηλαδή Κροατία! Οι  λεγεωνάριοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από εκείνη την περιοχή, συνήθιζαν να φορούν ένα μαντήλι δεμένο στο λαιμό τους, περίπου όπως δένουμε τη σημερινή γραβάτα. Σιγά, σιγά έγινε μέρος της στολής των Ρωμαίων στρατιωτών και δύο χιλιάδες χρόνια μετά φθάσαμε στη σημερινή της μορφή.

Η γραβάτα φοριέται όλες τις ώρες, σε όλες σχεδόν τις περιστάσεις και εκδηλώσεις ενός Gentleman. Τα χρώματα, τα μοτίβα, αλλά και οι τρόποι δεσίματός της ποικίλλουν και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος και χώρος για να τα αναφέρουμε όλα σε ένα άρθρο. Η γραβάτα είναι μέρος του πρωτοκόλλου. Επαγγελματική εμφάνιση, επίσημη ή smart casual, είναι αναπόσπαστο μέρος της ανδρικής εμφάνισης.

Την περίοδο που διανύουμε, μία νεοκουλτούρα προσπαθεί να επιβάλλει ένα νέο πρωτόκολλο με την αφαίρεσή της και από την καθημερινότητα, αλλά και από τις επίσημες εμφανίσεις. Αυτή η «μόδα» θα είναι παροδική, αφού η γραβάτα ήταν, είναι και θα είναι για πάντα σύμβολο της ανδρικής εμφάνισης. Κατά τη διάρκεια της Ιστορίας της άλλαξε πολλές μορφές. Έγινε πιο φαρδιά, πιο λεπτή, μεταξωτή ή πλεκτή, κόπηκε πριν πολλά χρόνια η χαρακτηριστική «μύτη» και έγινε ίσια (κάτι που είναι και σήμερα trend). Μονόχρωμη, απέκτησε μοτίβα και όλα τα χρώματα της Ίριδας, οι Gentlemen την έδεσαν στο λαιμό τους με διάφορους τρόπους, μέχρι που σε αυτούς τους τρόπους, τους κόμπους έδωσαν και ονομασίες!

Κλείνοντας, θα σας δώσουμε λίγα tips επιγραμματικά και θα ακολουθήσουν πολλά αφιερώματα, αφού οι γραβάτες είναι ένα ανεξάντλητο θέμα.

Κατά καιρούς, οι γραβάτες γίνονται πιο φαρδιές και πιο λεπτές. Σήμερα οι λεπτές είναι της μόδας, θυμίζουν τις γραβάτες των 60’s. Το κλασσικό και all time αποδεκτό φάρδος της γραβάτας είναι από 7 έως 9 εκατοστά. Αν παρόλα αυτά φορέσουμε πιο λεπτή γραβάτα, καλό είναι να την αποφεύγουμε σε επαγγελματικές εκδηλώσεις. Η λεπτή είναι πιο εκκεντρική και στη δουλειά δε θέλουμε να δείχνουμε εκκεντρικοί. Τις κρατάμε λοιπόν, για μία απογευματινή ή βραδινή έξοδο.

Υπάρχει η άποψη για το ό,τι όταν φοράμε ριγέ ή καρό πουκάμισο, φοράμε μονόχρωμη γραβάτα και το αντίστροφο. Αυτό δεν ισχύει, μπορούμε να ταιριάξουμε τα μοτίβα και τα χρώματα, αρκεί, όπως τονίζουμε πάντα, να ταιριάζουν οι χρωματικοί τόνοι. Προσέχουμε πάντα ο τόνος της γραβάτας να μην είναι πιο ανοιχτός από αυτόν του πουκαμίσου.

Η γραβάτα, το πλέον αγαπημένο αυτό αξεσουάρ, σε πείσμα των καιρών συνεχίζει και δε θα παύσει ποτέ να είναι το απόλυτο ανδρικό στολίδι. Γιατί πολύ απλά η γραβάτα δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα, παρά μόνο για αυτό που είναι… ένα στολίδι!