Η ζωή του Gentleman είναι πλούσια σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Σε αυτές τις εκδηλώσεις οφείλει να παρίσταται ενδεδυμένος με το κατάλληλο κοστούμι, στα κατάλληλα χρώματα. Στα κοστούμια τα χρώματα είναι όλες οι αποχρώσεις του γκρι, του μπλε, από το μπλε έως το blue black και μαύρο εάν πρόκειται για σμόκιν. Χρώματα όπως το μπεζ, το θαλασσί, το καφέ κτλ. καλό είναι να αποφεύγονται.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΝΤΥΣΙΜΟ

Η επαγγελματική εμφάνιση είναι αυστηρή χωρίς πολλούς χρωματισμούς. Στα κοστούμια κυριαρχεί το γκρι, από ανοιχτό έως ανθρακί. Συνδυάζεται συνήθως με λευκά ή γαλάζια πουκάμισα χωρίς να απορρίπτονται άλλα χρώματα όχι όμως πολύ φωτεινά. Συνηθίζονται και τα πουκάμισα με λευκό γιακά και μανσέτες που μπορεί να είναι μονόχρωμα, ριγέ ή καρό. Οι γραβάτες είναι διακριτικές και «ήσυχες» σε τόνους και μοτίβα. Αν φορέσουμε μαντιλάκι ακολουθεί τη γραβάτα σε  χρωματικούς τόνους και στέκεται διακριτικά διπλωμένη και τοποθετημένη. Τα παπούτσια είναι συνήθως καφέ η μπορντώ και λιγότερο μαύρα.  Τα κοστούμια εκτός από γκρι μπορούν να είναι και μπλε, να είναι καρό, Prince de Galles, three pieces και λιγότερο ριγέ, καθώς το pin stripes είναι συνήθως πιο βραδινό. Το μπλέιζερ εφόσον φορεθεί με παντελόνι από αυστηρή γκρι φανέλα είναι αποδεκτό ως επαγγελματικό ένδυμα.

ΓΑΜΟΣ (ΩΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ)

Ο γάμος είναι μια επίσημη διαδικασία και η εμφάνισή μας πρέπει να είναι ανάλογη. Αν πρόκειται για βραδινό γάμο φοράμε κοστούμι σε μπλε σκούρο χρώμα, που μπορεί να είναι και three pieces ή pin stripes (αποφεύγουμε τα καρό κοστούμια δεν ενδείκνυνται για βραδινό γάμο). Συνδυάζεται με μαύρα παπούτσια, λευκό πουκάμισο ή ριγέ όχι σε φωτεινά χρώματα και σκούρα γραβάτα σε μπλε ή κόκκινη απόχρωση. Μπορούμε να φορέσουμε μαντιλάκι και στα χρώματα ισχύει ότι και για τη γραβάτα. Αν πρόκειται για πρωινό ή απογευματινό γάμο μπορούμε να φορέσουμε μπλε κοστούμι με πιο φωτεινά χρώματα σε πουκάμισο και γραβάτα ή Prince de Galles.

ΓΑΜΟΣ (ΩΣ ΓΑΜΠΡΟΣ)

Όπως είπαμε ο γάμος είναι μια επίσημη διαδικασία. Πολύ περισσότερο όταν είμαστε οι πρωταγωνιστές. Όπως η νύφη φοράει κάτι ξεχωριστό εκείνη την ημέρα, έτσι και ο Gentleman θέλει να φορέσει και εκείνος κάτι ξεχωριστό. Μία elegant, αλλά και ασφαλής, επιλογή είναι ένα Bleu nuit κοστούμι, μαύρα παπούτσια, λευκό πουκάμισο σκούρα γραβάτα, λευκό μαντιλάκι. Αν ο γαμπρός έχει στην καθημερινότητά του το κοστούμι μπορεί να φορέσει σμόκιν. Στην περίπτωση που το σμόκιν είναι ήδη στη ζωή του προτείνεται το φράκο. Το φράκο δεν είναι συνηθισμένο στη χώρα μας, αλλά ο gentleman δεν επιδιώκει να είναι συνηθισμένος.

ΒΑΠΤΙΣΗ

Η βάπτιση είναι λιγότερο επίσημη διαδικασία από τον γάμο. Λαμβάνει χώρα πρωί η απόγευμα και έτσι και η εμφάνισή μας μπορεί να είναι λιγότερο επίσημη, χωρίς να ξεχνάμε πως θα βρεθούμε αφενός σε εκκλησία και αφετέρου οφείλουμε να τιμήσουμε αυτούς που μας προσκάλεσαν. Μπορούμε να φορέσουμε μπλέιζερ με γκρι ή μπεζ παντελόνι ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να φορέσουμε κοστούμι και με καρό και τα φωτεινά χρώματα στην εμφάνισή μας θα ταιριάζουν με την χαρούμενη και παιδική ατμόσφαιρα μιας βάπτισης. Το ό,τι η βάπτιση είναι λιγότερο επίσημο γεγονός από το γάμο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμφανιζόμαστε με κάτι λιγότερο, γι’ αυτό καλύτερα είναι να μην παραλείπουμε τη γραβάτα.

ΚΗΔΕΙΑ

Η εμφάνισή μας σε μια κηδεία οφείλει να είναι ανάλογη της ατμόσφαιρας. Σοβαρή, σκούρα και βαριά. Σκούρο γκρι ή σκούρο μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο, μαύρη η σκούρα μπλε γραβάτα και μαύρα παπούτσια, συνθέτουν την εμφάνισή μας σε αυτό το λυπητερό γεγονός.

ΕΞΟΔΟΙ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις διάφορες βραδινές εξόδους και εκδηλώσεις όπου είμαστε προσκεκλημένοι, φροντίζουμε τις επιλογές μας ανάλογα την περίσταση ή το dress code της πρόσκλησης, άρα και τα χρώματά μας. Αν π.χ. η πρόσκληση αναφέρει “white tie”, “black tie”, “semi formal” (αλλιώς business) ή “business casual”.

Για το καφέ κοστούμι γίνεται πολύς λόγος και οι απόψεις διαφέρουν. Το καφέ είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυαστεί και για αυτό προτείνεται το Prince de Galles pattern, αφού οι θαλασσί, γκρι, κόκκινες γραμμές που μπορεί να έχει το κάνουν πιο φιλικό στους συνδυασμούς. Επίσης, το Prince de Galles είναι ένα κομψό σχέδιο και δεν είναι άχαρο και σκληρό όπως είναι ένα σκέτο καφέ κοστούμι.