Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

«Υπάρχει μία και μοναδική ευκαιρία για να σχηματίσει κανείς μια πρώτη εντύπωση». Αυτό το γνωρίζει καλά ένας Gentleman για αυτό φροντίζει ιδιαίτερα τη δημόσια εμφάνισή του.

Προτού καν συστηθεί ένας άνδρας θα προκαλέσει μία πρώτη εντύπωση στους γύρω του, με την εμφάνισή του. Όπως έχει αποδειχθεί η εμφάνιση μας, ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε, αντανακλά την προσωπικότητά μας, αλλά και τις προθέσεις μας. Η εμφάνισή μας είναι ο καθρέπτης μας. Παρόλο που η εμφάνιση αφορά πρώτα και κύρια στο προσωπικό στυλ και επιλογές του καθενός, υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Τα παπούτσια είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ανδρικής εμφάνισης. Πρέπει να είναι πάντα καλογυαλισμένα. Σκονισμένα και βρώμικα παπούτσια δημιουργούν άσχημη εντύπωση και καταστρέφουν όλη την εμφάνιση. Όλες οι αποχρώσεις του καφέ και το μπορντώ ενδείκνυνται για όλες τις πρωινές, απογευματινές και casual περιστάσεις, ενώ τα μαύρα παπούτσια είναι για βραδινές εμφανίσεις.

ΚΟΣΤΟΥΜΙ

Φροντίζουμε πάντα το κοστούμι μας να μην είναι τσαλακωμένο και να είναι πάντα στα μέτρα μας. Εάν έχουμε χάσει ή πάρει βάρος, καλό είναι να αγοράσουμε ένα καινούριο. Το πρωινό και επαγγελματικό κοστούμι είναι σε αποχρώσεις του γκρι και του μπλε. Μπορεί να είναι Pinstripes ή Prince de Galles. Επίσης, μπορούμε να φορέσουμε Blazer με παντελόνι. Στις επίσημες, βραδινές εμφανίσεις φοράμε σκούρο μπλε κοστούμι (ενδείκνυται και το Three pieces Suit) και μαύρο εφόσον φοράμε Tuxedo. Τα μανίκια του σακακιού συνήθως είναι δυο δάχτυλα πάνω από τη μανσέτα του πουκαμίσου. Το σακάκι παραμένει κουμπωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια που το φορούμε. Το ξεκουμπώνουμε όταν καθίσουμε. Δεν κουμπώνουμε ποτέ το τελευταίο κουμπί του σακακιού.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ – ΓΡΑΒΑΤΑ

Φροντίζουμε πάντα το πουκάμισό μας να είναι καθαρό, καλοσιδερωμένο, με κολάρα και μανσέτες που αστράφτουν. Μπορούμε να φορέσουμε μονόχρωμα, ριγέ ή καρώ. Αντίστοιχα και στις γραβάτες, υπάρχουν διάφορα χρώματα και μοτίβα που μπορούν να συνδυαστούν. Δε φοράμε ποτέ, όμως, πουκάμισο σε πιο σκούρο τόνο από τη γραβάτα. Επίσης, δε φοράμε γραβάτα με πουκάμισο που έχει κουμπάκια στο γιακά. Αν και ο κατάλογος με τα χρώματα είναι μεγάλος, το λευκό πουκάμισο και η σκούρα, μονόχρωμη γραβάτα ενδείκνυνται για επίσημες εμφανίσεις. Με Tuxedo φοράμε μόνο μαύρο παπιγιόν.

EXTRA TIPS

Οι διάφορες λεπτομέρειες που μπορούμε να προσθέσουμε στην εμφάνισή μας μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω στο αποτέλεσμα. Οι κάλτσες αν δεν είναι λευκές, είναι αποδεκτές σε διάφορα χρώματα αρκεί να ταιριάζουν με το υπόλοιπο σύνολο –ακόμη και αν ταιριάζουν κάνοντας αντίθεση!- και φυσικά να φθάνουν τόσο ψηλά, ώστε να μη φαίνεται η γάμπα μας όσον είμαστε καθήμενοι. Τα μανικετόκουμπα, όπως και άλλα κοσμήματα που πιθανόν να φορεθούν, καλόν είναι να είναι διακριτικά και με λεπτό γούστο, αφού το κόσμημα δεν είναι κατεξοχήν ανδρικό αξεσουάρ. Τη ζώνη δεν τη φορούμε για να μη μας πέφτει το παντελόνι. Είναι αναπόσπαστο αξεσουάρ στην εμφάνιση του Gentleman και συνδυάζεται χρωματικά πάντα με τα παπούτσια. Τέλος, ένα μαντηλάκι (pochet) είναι για την εμφάνιση ό, τι και το αλάτι για το φαγητό! Ένα μικρό κομμάτι ύφασμα που δίνει τη νοστιμιά στο ντύσιμο. Δεν υπάρχει περιορισμός στα χρώματα και τα σχέδια και συνδυάζεται μόνο κάνοντας αντίθεση με το σύνολο.

Λένε πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αλλά τα φοράει πάντα και είναι αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους!