Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Διανύουμε μία περίοδο όπου το πρωτόκολλο δείχνει να έχει περάσει στο περιθώριο. Στην εποχή του «χύμα», δείχνουν όλα τόσο απλοποιημένα και εν τέλει απλοϊκά. Με μία όχι ιδιαίτερα ερευνητική ματιά γύρω μας, βλέπουμε πως οι περισσότεροι με ένα t-shirt θα πάνε για ψώνια ή για έναν καφέ, θα βγουν για φαγητό, θα πάνε σε μία γιορτή ή θα παρακολουθήσουν μία παράσταση στο Ηρώδειο.

Για μεγάλη μερίδα έχει χαθεί η αξία πολλών δεκαετιών όπου οι άνδρες ντύνονταν ανάλογα με την περίσταση. Θεωρείται παλιομοδίτικο κάποιος να φορέσει το κοστούμι του π.χ. στο θέατρο. Όπως έχουμε ξαναπεί, το να ντυθεί κάποιος καλά είναι δείγμα καλών τρόπων. Αυτό σημαίνει πως με την εμφάνισή μας δείχνουμε κατά πόσο σεβόμαστε το χώρο που παραβρισκόμαστε και το σεβασμό μας και την εκτίμησή μας σε αυτόν που μας προσκάλεσε.

Το να ασχολούμαστε με την εμφάνισή μας δεν είναι υπερβολή, όπως πολλοί θεωρούν, αφού είναι αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς μας. Δε συνιστά κάτι το επαναστατικό ή αντισυμβατικό η μη τήρηση κάποιων κοινωνικών συνθηκών και κανόνων. Εξάλλου η λεγόμενη αντισυμβατική συμπεριφορά, είναι κατ’ ουσία η συμπεριφορά κάποιου απροσάρμοστου, όπου απροσάρμοστος σημαίνει αυτός που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Ο Gentleman έχει την αρετή να ξεχωρίζει τις περιστάσεις και η παρουσία του να είναι η ανάλογη. Διατηρεί την αυτοπεποίθησή του και αδιαφορεί αν θα τον χαρακτηρίσουν παλιομοδίτη ή υπερβολικό όταν θα φορέσει το σμόκιν του σε μία παράσταση Όπερας. Διαθέτει κομψότητα, γούστο και η παρουσία του γίνεται αισθητή και ευχάριστη με το ντύσιμό του, πριν ακόμη φανεί η ευγένειά του και οι εξαιρετικοί του τρόποι.

Η τυραννία της προχειρότητας και της ισοπέδωσης δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Είναι βέβαιο πως η τάση αυτή θα είναι παροδική, αφού οι άνθρωποι έχουν την τάση προς το καλόγουστο και το όμορφο. Είναι χρέος μας να αντισταθούμε με τον τρόπο μας. Οι Gentlemen, ανά τον κόσμο, θα πολεμήσουν την προχειρότητα και τη χυδαιότητα, με την κομψότητα και την ευγένειά τους.