Το πουκάμισο αποτελεί το πλέον βασικό στοιχείο της ανδρικής ένδυσης. Η διαδρομή του χάνεται στα βάθη της ιστορίας των ρούχων. Το όνομά του, υποκάμισο, όπως δηλώνει ήταν ρούχο εσωτερικής χρήσης, εσώρουχο. Σιγά, σιγά εξελίχθηκε σε κανονικό ρούχο. Κατά την εξέλιξή του αυτή παρουσιάστηκαν πολλές παραλλαγές στους γιακάδες και θα αναφερθούμε στους πιο βασικούς και επικρατέστερους εξ αυτών, αφού ο γιακάς είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του και συχνά ο λόγος της επιλογής μας.

ΜΑΛΑΚΟΣ ΚΑΙ BUTTON DOWN

O button down γιακάς είναι ο γνωστός μαλακός γιακάς. Είναι αποκλειστικά και μόνο για casual και sport ντύσιμο και δε φοριέται με σακάκι ή με γραβάτα. Αυτό είναι και το πιο συχνό στιλιστικό λάθος που κάνουν οι άνδρες. Η παραλλαγή του είναι ο μαλακός γιακάς χωρίς κουμπάκια ή με εσωτερικά που δε φαίνονται. Και για αυτά ισχύει το ίδιο. Δεν τα φοράμε με σακάκι ή γραβάτα, γιατί προορίζονται μόνο για casual ντύσιμο. Συχνά όταν βλέπουμε τέτοια πουκάμισα με κοστούμι διαπιστώνουμε πως το αποτέλεσμα είναι παράταιρο και όταν είναι κουμπωμένο με γραβάτα δε «στέκεται» σωστά.

ΚΛΑΣΙΚΟΣ

Ο κλασικός γιακάς έχει σκληρό κολάρο και οι μύτες του βλέπουν διαγώνια προς τα κάτω. Συνδυάζεται με λεπτό κόμπο γραβάτας και δε φοριέται με double breasted (σταυρωτό) σακάκι. Μπορεί να φορεθεί και χωρίς γραβάτα με ανοιχτό το πρώτο κουμπί και να στέκεται μέσα από το πουκάμισο. Ενδείκνυται για formal, business και smart casual εμφανίσεις.

WINDSOR

Ο Windsor γιακάς (αλλιώς rex) είναι ο ανοιχτός γιακάς με σκληρό κολάρο. Συνδυάζεται με χοντρό κόμπο στη γραβάτα, τύπου Windsor. Μπορεί να φορεθεί  με όλα τα σακάκια, αλλά όταν πρόκειται για σταυρωτό μοιάζει να έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για αυτό.  Μπορεί να φορεθεί και χωρίς γραβάτα, αλλά με ανοιχτά το πρώτο και δεύτερο κουμπί για να σταθεί σωστά μέσα από το σακάκι. Ενδείκνυται για formal, business και λιγότερο για smart casual εμφανίσεις.

CUTAWAY

Ο cutaway είναι ακόμα πιο ανοιχτός από τον Windsor και ισχύει ό, τι ακριβώς ισχύει και για τον Windsor.

ITALIAN

Ο ιταλικός γιακάς έχει σκληρό κολάρο και το άνοιγμά του είναι μεταξύ του κλασσικού και του Windsor. Συνδυάζεται με φαρδείς κόμπους τύπου Windsor ή half Windsor και δε φοριέται με double breasted (σταυρωτό) σακάκι. Μπορεί να φορεθεί και χωρίς γραβάτα με ανοιχτό το πρώτο κουμπί και να στέκεται μέσα από το πουκάμισο. Ενδείκνυται για formal, business και smart casual εμφανίσεις. Ό, τι δηλαδή ισχύει και για τον κλασσικό.

WINGTIP

Ο wingtip είναι ο χαρακτηριστικός γιακάς του κλασσικού πουκαμίσου για Tuxedo.  Φοριέται μόνο κουμπωμένος με παπιγιόν και Tuxedo. Η χρήση του είναι αποκλειστικά για επίσημες εμφανίσεις.

Αυτοί είναι οι πιο χαρακτηριστικοί τύποι γιακάδων τους οποίους προσέχουμε να είναι πάντα καθαροί και κολλαρισμένοι. Και να θυμάστε: Το πρώτο κουμπί είναι πάντα κλειστό με γραβάτα και πάντα ανοιχτό χωρίς.