Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Το πουκάμισο είναι το πιο σημαντικό ρούχο της ανδρικής εμφάνισης. Είναι η αρχή, η βάση της. Χωρίς πουκάμισο δεν υπάρχει ντύσιμο. Είτε formal, είτε casual.

Το πουκάμισο ξεκίνησε ως εσωτερικό ένδυμα, εξού και η ονομασία του. Υποκάμισο, από τις λέξεις υπό και καμίσια (λατ.: camisia).

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το πουκάμισο ήταν μέρος των ανδρικών εσωρούχων και, προφανώς, δεν ήταν επιτρεπτό να ξεχωρίζουν μέσα από την ενδυμασία των κυρίων της εποχής.

Τον 20ο αιώνα, καθώς άλλαζαν οι κοινωνικές συνθήκες και μαζί οι συνήθειες και η μόδα, άλλαξε και το πουκάμισο. Έγινε μέρος της εξωτερικής ενδυμασίας και σιγά, σιγά το λευκό έγινε στην αρχή και γαλάζιο και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ξεκίνησε να διατίθεται σε όλη τη χρωματική παλέτα. Εκτός από χρώματα, απέκτησε και μοτίβα, με κυρίαρχα το ριγέ και το καρό.

Ένα πουκάμισο έχει πολλά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να διαφέρουν. Το υλικό (ύφασμα), η ύφανση, το κολάρο ή οι μανσέτες και το σχέδιο του.

ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΥΦΑΝΣΗ:

Μονόκλωνο Ύφασμα, Δίκλωνο Ύφασμα, Λινό, Φλάμα, Oxford, Pin Point Oxford, Ποπλίνα, Twill, Fil a Fil, Πικέ, Denim, καμπαρντίνα, οι διάφορες ονομασίες υφασμάτων και ύφανσης. Κυρίαρχο υλικό είναι το βαμβάκι.

ΓΙΑΚΑΔΕΣ:

Κλασικός, Windsor (rex), Italian, Cutaway, Extreme cutaway, Wingtip, Club, Kent, Roxy, Patrick, Saint Tropez, Classic narrow, Button down, μαλακός, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους, στην αγορά, γιακάδες. Στην καθημερινότητα, τα κολάρα που βλέπουμε πιο συχνά είναι ο κλασικός, ο Windsor, ο Italian και σε casual εμφανίσεις ο button down και ο μαλακός. Ο γιακάς συνήθως χαρακτηρίζει το πουκάμισο και καθορίζει και τη χρήση του. Υπάρχει και η κατηγορία των πουκαμίσων, όπου το κολάρο είναι λευκό και ξεχωρίζει από το υπόλοιπο πουκάμισο. Επίσης το κουμπί του γιακά στο λαιμό μπορεί να είναι και διπλό. 

ΜΑΝΣΕΤΕΣ:

Οι μανσέτες ξεχωρίζουν σε απλές και διπλές. Η απλή μανσέτα κουμπώνει με κουμπί (ή και διπλό) και η διπλή που διπλώνει και χρησιμοποιούμε μανικετόκουμπα. Τις διπλές τις βρίσκουμε μόνο σε dress πουκάμισα, ενώ οι απλές μανσέτες υπάρχουν και σε dress και σε casual. Μπορεί να είναι και λευκές, όταν είναι λευκό και το κολάρο. Απαράβατος κανόνας οι μανσέτα να ξεχωρίζει δύο δάκτυλα από το σακάκι.

ΣΧΕΔΙΑ:

Κυρίαρχο σχέδιο το ριγέ και το καρό, που φοριέται και με κοστούμι. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πουκάμισα με διάφορα σχέδια και μοτίβα και διαφέρουν στη χρήση τους.

TRIVIA:

Αν αναρωτιέστε γιατί τα ανδρικά και τα γυναικεία πουκάμισα έχουν τα κουμπιά σε διαφορετική μεριά, υπάρχει απάντηση.

Πρώτοι οι άνδρες φόρεσαν πουκάμισα και οι κατασκευαστές τοποθέτησαν τα κουμπιά στη δεξιά μεριά, για να μπορούν να τα κουμπώνουν η μεγάλη πλειοψηφία που είναι δεξιόχειρες.

Όταν οι κυρίες άρχισαν να φορούν πουκάμισα, ακολουθήθηκε η ίδια λογική όπως και στα υπόλοιπα γυναικεία ρούχα. Να τοποθετηθούν τα κουμπιά ανάποδα για να είναι πρακτικό το ντύσιμο από άλλο άτομο, αφού οι κυρίες της εποχής είχαν υπηρέτριες για να τις ντύνουν. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν πολλές υπηρέτριες, αλλά αυτή η διαφοροποίηση εξακολουθεί να υπάρχει.