Ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ (Jean-Paul Gaultier), ο Γάλλος αυτοδίδακτος μετρ της μόδας, που άφησε ιστορία στη μόδα  με τις επαναστατικές και ανατρεπτικές του δημιουργίες, με τις οποίες κατάφερε να διασταυρώσει την μόδα του δρόμου με τα ατελιέ της υψηλής ραπτικής. Έντυσε τις γυναίκες με σκληρά δερμάτινα μπουφάν, φούστες με κρινολίνο και πάνινα παπούτσια. Έβαλε τους κορσέδες στα φορέματα υψηλής ραπτικής και το 1985 παρουσίασε τις φούστες για άντρες, ανατρέποντας τα στερεότυπα των δύο φύλλων. Χρησιμοποιούσε μοντέλα με τατουάζ και πίρσινγκ, εύσωμες καθημερινές γυναίκες και ηλικιωμένους άνδρες, τραβώντας την προσοχή και προκαλώντας πάντοτε έντονες  κριτικές, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές.

Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1952, σε ένα προάστιο του Παρισιού και από πολύ μικρός διάβαζε περιοδικά μόδας και σχεδίαζε σκίτσα με δικά του ρούχα. Σε ηλικία 17 ετών ανακοίνωσε στους δικούς του, ότι ήθελε να γίνει σχεδιαστής μόδας  και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σχεδιαστή στους  οίκους Patou και Πιέρ Καρντέν. Σε ηλικία 24 ετών παρουσίασε την πρώτη προσωπική του κολεξιόν ετοιμοφόρετων ενδυμάτων, χωρίς να εντυπωσιάσει το κατεστημένο της  μόδας, που τον αγνόησε μέχρι το 1980, όταν παρουσίασε στην Ιαπωνία την πρώτη του επίδειξη με θέμα «Τζέιμς Μποντ», που του χάρισε τον τίτλο ¨το τρομερό παιδί της μόδας¨.

Καθιέρωσε την εμπορική σειρά Gaultier το 1988, με σήμα κατατεθέν  την ριγέ μαρνιέρα,  σχεδίασε κοστούμια για πολλές  κινηματογραφικές ταινίες και συνεργάστηκε με διάσημους καλλιτέχνες όπως η Μαντόνα, για την οποία σχεδίασε τον κορσέ το πιο απλό και παραδοσιακό εσώρουχο, που το μετέτρεψε σε προκλητικό εξωτερικό ένδυμα με το διάσημο κωνικό σουτιέν, χαρακτηρίζοντάς το ως ¨ένα συνδυασμό δύναμης και αισθησιασμού¨. Το 1997 μεταπήδησε στην υψηλή ραπτική, κάνοντας επιδείξεις μόδας στο Παρίσι.

Λίγα χρόνια αργότερα υπέγραψε το πρώτο του άρωμα, το best selling αντρικό άρωμα Le Male, ανέλαβε ωs καλλιτεχνικός διευθυντής της Hermes, λάνσαρε μία σειρά παιδικών ρούχων και πρόσθεσε και άλλα αρώματα στην συλλογή του σε συνεργασία με την ισπανική Puig, με πιό πρόσφατο το Scandal, που σαρώνει σε πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά.

Μετά από  σχεδόν σαράντα χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2014, ο διάσημος δημιουργός σταμάτησε να σχεδιάζει ρούχα για την φίρμα του και δήλωσε στους δημοσιογράφους: Μετά από 38 χρόνια παραγωγής ενδυμάτων για άνδρες και γυναίκες, νομίζω ότι είναι καιρός να σταματήσω για λίγο την δραστηριότητά μου και να επικεντρωθώ στην ανάπτυξη της Υψηλής Ραπτικής, αρωμάτων και άλλων συνεργασιών που δεν είχα τον χρόνο ως τώρα να κάνω».

Ο Γκοτιέ γνωστός για τις φιλλεληνικές του διαθέσεις, περυσι το φθινόπωρο παρουσίασε ένα Fashion Show, εμπνευσμένο από την Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη, που αποτέλεσε το γεγονός της χρονιάς για τον χώρο της μόδας στην χώρα μας. Παρουσιαστηκε ένα αφιέρωμα στο έργο του κορυφαίου σχεδιαστή και στην δημιουργική σχέση του με την Ελλάδα, που περιελάμβανε επίδειξη μόδας και επίσημο δείπνο υπέρ των σκοπων του Μουσείου.

Ο ίδιος υποδέχτηκε τους καλεσμένους του φορώντας μια μπλούζα με την ελληνική σημαία και δήλωσε ότι «είναι τιμή μου γιατί η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μου και η κολεξιόν αυτή είναι η δουλειά μου και ο μόνος τρόπος να ανταποδώσω την έμπνευση που μου έχει χαρίσει το Μπενάκη, η Ελλάδα».