Όλοι το έχουμε κάνει. Σε όλους έχει συμβεί. Να περπατάμε στο δρόμο προσπαθώντας να δείξουμε αυτοπεποίθηση, αλλά να μην μας… βγαίνει.

Και όσοι συναντάμε καθ’ οδόν, να μας αντιμετωπίζουν σαν αδύναμους, δημιουργώντας μας αρνητικά συναισθήματα.

Κι όμως, υπάρχουν 10 απλά βήματα, που, εφαρμόζοντάς τα, θα σας κάνουν να νιώσετε ξανά αυτοπεποίθηση, προκαλώντας ταυτόχρονα τον σεβασμό του περίγυρού σας.

Βήμα #1: Μην κοιτάτε χαμηλά

Όταν κοιτάτε χαμηλά, δείχνετε αδύναμοι. Πρέπει να κοιτάτε στην ευθεία του οπτικού σας πεδίου και πιθανότατα λίγο πιο ψηλά. Σηκώστε, λοιπόν, το πηγούνι σας.

Το «κρέμασμα» του κεφαλιού είναι το πιο αναγνωρίσιμο σημάδι της ντροπής.

Ακόμα κι αν είστε λάτρεις των… πεζοδρομίων και θέλετε να μετρήσετε όλες τις πλάκες τους, αυτοί με τους οποίους διασταυρώνετε τα βήματά σας, δεν το γνωρίζουν. Αυτό που βλέπουν όλοι, όταν κοιτάτε χαμηλά, είναι ένας κλειστός και αδύναμος άνθρωπος.

Έρευνα του 2010 απέδειξε ότι η στάση αυτή μειώνει την τεστοστερόνη και αυξάνει την ορμόνη που μας προκαλεί στρες, κάνοντάς μας να δείχνουμε λιγότερο δυνατοί.

Κεφάλι ψηλά, λοιπόν, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποπνέετε αυτοπεποίθηση στους γύρω σας, αλλά νιώθετε και εσείς περίφημα.

Βήμα #2: Ισιώστε τα πόδια σας

Το επόμενο λάθος που κάνουν συχνά οι άνδρες, είναι να περπατάνε με τα πέλματα πολύ κοντά το ένα με το άλλο ή με τα δάχτυλα των ποδιών να «δείχνουν» προς τα έξω, μιμούμενοι την πάπια.

Αυτό μπορεί να μαρτυρά κάποιο βαθύτερο πρόβλημα με τη στάση του σώματός σας, τον σωματότυπό σας, το βάρος σας ή απλά να είναι μια συνήθεια.

Όπως θα έχετε ακούσει, σίγουρα, «η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως».

Αυτό ισχύει και για τις κακές μας συνήθειες. Όσο πιο πολύ τις κάνουμε, τόσο τείνουν να γίνουν μόνιμες.

Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να βαδίζουμε σωστά, επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις μας και παρατηρώντας τον εαυτό μας, έως ότου επιτύχουμε το σωστό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βήμα #3: Διατηρήστε οπτική επαφή

Η αποστροφή του βλέμματός σας όταν σας πλησιάζει κάποιος, σας κάνει να φαίνεστε αδύναμος. Δεν χρειάζεται να κοιτάτε επιθετικά, απλώς κοιτάξτε και, αν θέλετε, γνέψτε διακριτικά.

Σε περίπτωση οπτικής επαφής με γυναίκα διατηρήστε το «κλείδωμα» για δυο δευτερόλεπτα και αν είστε σε πιο χαλαρό κλίμα, κλείστε της το μάτι.

Τηρείστε τον χρυσό κανόνα των δυο δευτερολέπτων, αλλιώς μετά θα αρχίσετε να φαίνεστε στα μάτια της, περισσότερο περίεργος απ’ ότι πρέπει.

Ακόμα κι αν συναντήσετε τη γυναίκα των ονείρων σας και δεν μπορείτε να πάρετε τα μάτια σας από πάνω της, αποφύγετε την επαφή για πάνω από δυο δευτερόλεπτα.

Θυμηθείτε, είστε στον δρόμο και περπατάτε, δείχνοντας αυτοπεποίθηση.

Βήμα #4: Μην καμπουριάζετε

Για να διαπιστώσετε αν κρατάτε χαμηλά τους ώμους σας, δοκιμάστε το κόλπο με τα μολύβια. Κρατήστε από ένα σε κάθε χέρι και σταθείτε με τον τρόπο που στέκεστε συνήθως, με τα χέρια σας κολλημένα στα πλευρά σας. Τα μολύβια δείχνουν ευθεία μπροστά; Αν ναι, συγχαρητήρια, δεν καμπουριάζετε.

Οι υπόλοιποι θα σοκαριστείτε, ειδικά αν εργάζεστε σε γραφείο.

Το καμπούριασμα σημαίνει «προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω τον χώρο που καταλαμβάνω».

Με άλλα λόγια, δείχνετε αδύναμοι. Γι’ αυτό «ξεδιπλωθείτε». Σηκώστε τους ώμους σας, προτάξτε το στήθος σας και περπατήστε με αυτοπεποίθηση.

Μια άσκηση που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το παράστημα σας, είναι η εξής:

Ακουμπήστε με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας τα χέρια στα πλευρά σας και τα ακροδάχτυλα σας κολλημένα στον τοίχο.

Προσπαθήστε να σηκώσετε τα χέρια σας, χωρίς να αφήσετε τα δάχτυλα σας, το κεφάλι σας, την πλάτη και τους γλουτούς σας να ξεκολλήσουν από τον τοίχο.

Βήμα #5: Δώστε ελαφριά κίνηση στους ώμους

Μην φοβάστε να λικνίσετε ελαφριά τους ώμους σας όταν περπατάτε. Σε κάθε βήμα, ο ώμος που συμβαδίζει με το πόδι που έχετε μπροστά εκείνη τη στιγμή, πρέπει να ακολουθεί μια διακριτική πορεία, καθοδική και ταυτόχρονα προς τα πίσω.

Οι άνδρες που ακολουθούν αυτή την κίνηση, ενισχύουν την αρρενωπότητά τους και γίνονται πιο ελκυστικοί. Αυτό οφείλεται στο ότι μας κάνει να δείχνουμε πιο καλογυμνασμένοι και συνεπώς να εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση, ιδίως απέναντι σε μια γυναίκα.

Σε περίπτωση που δεν είστε όσο γυμνασμένοι θα θέλατε, μπορείτε να επιλέξετε ένα jacket με πολύ διακριτικές βάτες, που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην σιλουέτα σας.

Βήμα #6: Μην βάζετε τα χέρια στις τσέπες

Αυτή η κίνηση θα σας κάνει να καμπουριάζετε ασυναίσθητα. Ο κύριος της φωτογραφίας έχει ένα εξαιρετικό ντύσιμο και βαδίζει σωστά, αλλά έχει τα χέρια στις τσέπες και κοιτάει το έδαφος.

Έτσι, αυτομάτως, οι ώμοι του καμπουριάζουν. Φανταστείτε τον με το κεφάλι ψηλά, την πλάτη ευθυτενή και τα χέρια του να ακολουθούν ελεύθερα τις κινήσεις του σώματός του. Βλέπετε τη διαφορά;

Το να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα και ορατά, προφέρει κάποια πλεονεκτήματα. Ο περίγυρός, σας εμπιστεύεται περισσότερο, ενώ δείχνει ότι είστε πάντα έτοιμος για δράση.

Βήμα #7: Διώξτε το άγχος και την ένταση

Όταν αγχωνόμαστε, σφίγγουμε τις παλάμες σε γροθιά και μόλις μετά βίας κουνάμε τα χέρια μας, όση ώρα βαδίζουμε.

Αν έχετε να κάνετε κάτι πολύ αγχωτικό, όπως να δώσετε μια ομιλία, μπροστά σε πολύ κόσμο, τότε «παγώνετε». Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να δουν ότι είστε αγχωμένοι.

Για να το αντιμετωπίσετε, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να χαλαρώσετε τις παλάμες και τα χέρια σας και αφήστε τα ελεύθερα να κινηθούν.

Βήμα #8: Ανοίξτε το βήμα σας

Έρευνα του 1995 έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, όταν ένας άνδρας περπατάει ταχύτερα, αντιμετωπίζεται από τον περίγυρό του, σαν κάποιος με υψηλότερο status.

Αυτό συμβαίνει, επειδή, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, όταν βαδίζουμε αργά με τα χέρια στις τσέπες και το κεφάλι χαμηλά, δείχνουμε στον κόσμο ένα χαμηλότερο status, καθώς εμφανιζόμαστε χωρίς αυτοπεποίθηση, σκοπό και προορισμό.

Οπότε, βρείτε το ρυθμό σας, ανοίξτε ελαφρά το βήμα σας και παρατηρήστε τους γύρω σας.

Βήμα #9: Βαδίστε δίπλα στην παρέα σας

Αν κάνετε παρέα με τη Βασίλισσα της Αγγλίας, το πρωτόκολλο υπαγορεύει να περπατάμε ακριβώς από πίσω της, καθώς έτσι αποδίδουμε τον απαραίτητο σεβασμό προς την ανώτερη εξουσία.

Επειδή, όμως, οι περισσότεροι δεν κάνουμε περιπάτους με τη Βασίλισσα, πρέπει να βαδίζουμε παράλληλα με την παρέα μας. Μόνο σε περίπτωση που ηγούμαστε ενός γκρουπ, βαδίζουμε μπροστά τους.

Βήμα #10: Μην κάνετε μικρά βήματα

Και εδώ ισχύει η αρχή του βήματος #2. «Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως».

Πολλοί άνδρες έχουν συνηθίσει να περπατούν με μικρά βήματα. Αυτό δεν αφορά το μήκος του ποδιού σας. Κανένας δεν περιμένει από δυο άνδρες διαφορετικού ύψους να έχουν τον ίδιο διασκελισμό. Απλώς κάντε τα βήματα που αναλογούν με το ύψος σας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Ειδικά όταν καθοδηγείτε ένα γκρουπ, θέλετε να δείχνετε αυτοπεποίθηση, φανερώνοντας ότι γνωρίζετε που πάτε.

Εν κατακλείδι, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα δείτε μεγάλες αλλαγές σε εσάς, αλλά και στον τρόπο που σας αντιμετωπίζει ο περίγυρός σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στην «εκπαίδευση» σας και επενδύστε στον εαυτό σας. Να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.