Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Λάθη μπορεί όλοι να κάνουμε. Οι κανόνες στο ντύσιμο δεν είναι για να ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια, όπως έχουμε ξαναγράψει, το στυλ είναι προσωπική υπόθεση. Όμως, κάποιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν και κάποια λάθη καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Παρακάτω θα διαβάσετε τα δέκα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνδρες και αν εντοπίσετε έστω και ένα ότι το κάνετε, προσπαθήστε να το αποφύγετε την επόμενη φορά.

  1. Dress πουκάμισο έξω από το παντελόνι με (ή και χωρίς) σακάκι.

Ένα dress πουκάμισο δε φοριέται ποτέ έξω από το παντελόνι και ειδικά με σακάκι. Μία μόδα κάποιων δήθεν cool τύπων που ήθελαν να είναι και ντυμένοι και χύμα… Καλύτερα να διαλέξετε πλευρά, αν θα είστε ντυμένοι ή χύμα, γιατί και τα δύο μαζί δε γίνονται. Εξάλλου το αποτέλεσμα είναι τόσο αντιαισθητικό που μιλάει από μόνο του.

  1. Μπλουζάκι με λαιμόκοψη μέσα από ξεκούμπωτο πουκάμισο.

Το έχουμε γράψει κι άλλες φορές… Δε φοράμε ποτέ ένα εσωτερικό μπλουζάκι που φαίνεται μέσα από το πουκάμισό μας. Αν χρειάζεται να φοράμε, βάζουμε με V neck, ώστε να μην ξεχωρίζει. Εννοείται πως δε φοράμε μαύρα, γκρι ή οτιδήποτε άλλο χρώμα για να φαίνεται από το πουκάμισο… so not cool!

  1. Μακριά παντελόνια.

Ένα μακρύ παντελόνι, που σουρώνει φαίνεται ξένο πάνω μας… Καλό είναι το κοντύνουμε όσο χρειάζεται, ώστε να είναι στα μέτρα μας. Το ίδιο και τα jeans μας, αν και σε αυτά μπορούμε απλώς να γυρίζουμε τα μπατζάκια.

  1. Μεγάλο νούμερο σακάκι ή blazer.

Ένα από τα πλέον συνηθισμένα και διαχρονικά λάθη, είναι το μεγαλύτερο νούμερο σακάκι. Ένα ή ακόμη και δύο νούμερα μεγαλύτερο, είναι ένα εντελώς «ξένο» ρούχο πάνω μας και δείχνει σα σακί, παρά σακάκι. Πώς διαλέγουμε όμως το σωστό? Εφόσον επιδιορθώσεις μπορούν να γίνουν στο μήκος του σακακιού και του μανικιού, αλλά και στη μέση, ένα σακάκι πρέπει να ταιριάζει στους ώμους. Οι ώμοι του σακακιού πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος με τους δικούς μας ώμους και η ραφή του μανικιού να είναι ακριβώς εκεί που ενώνεται το χέρι μας με τον ώμο.

  1. Μικρό νούμερο σακάκι ή blazer.

Ένα επίσης πολύ συνηθισμένο λάθος και λόγω των στενών κοστουμιών που μας ήρθαν στη μόδα τα τελευταία χρόνια. Επειδή τα slim-fitting κοστούμια είναι για συγκεκριμένους σωματότυπους, κάποιοι δε δείχνουν καλά σε αυτά και είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε «βαπτιστικά». Ένα σακάκι θα πρέπει να μπορεί να κουμπώνει υποχρεωτικά και να καλύπτει τα οπίσθιά μας (επίσης, υποχρεωτικά). Καθετί άλλο είναι μικρό. Ας μην μπερδεύουμε το slim-fitting κοστούμι με το θεόστενο.

  1. Κακής ποιότητας παπούτσια.

Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια είναι επένδυση. Το παπούτσι είναι το Α και το Ω της ανδρικής εμφανίσεως. Αν πρέπει να κάνετε έκπτωση στην ποιότητα, κάντε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα παπούτσια.

  1. Να αφήνετε ραμμένα τα σκισίματα σε καινούριο σακάκι.

Αγοράσατε ένα κοστούμι ή ένα blazer. Σχεδόν πάντα τα σκισίματα στο πλάι ή τη μέση –αν είναι ένα- είναι ελαφρώς ραμμένα. Πριν το φορέσετε αφαιρέστε τις κλωστές. Κάντε το ίδιο και με τις τσέπες του σακακιού. Τέλος αφαιρέστε και το ραμμένο στο μανίκι κομμάτι ύφασμα με τη φίρμα. Δεν είναι εκεί για να το φοράτε με αυτό. (το έχουμε δει και αυτό…)

  1. Tie bar μέσα από γιλέκο.

Γιατί απλά δεν υπάρχει λόγος. Ένα clip στη γραβάτα υπάρχει για να συγκρατεί τη γραβάτα στη θέση της, αλλά και ως μία λεπτομέρεια που μπορεί να προσθέτει στο στυλ. Όταν φοράμε γιλέκο είναι αυτό που συγκρατεί τη γραβάτα στη θέση της και φυσικά το clip δε φαίνεται μέσα από αυτό. Ένας περιττός, όπως όλοι άλλωστε, πλεονασμός.

  1. Tshirts με στάμπες ή φράσεις.

Δεν είναι statement, δεν είναι cool, δεν είναι αστείο και κυρίως δεν είναι της ηλικίας σας… Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

  1. Ίδια γραβάτα και ποσέτ.

Κάποτε έβγαιναν ασορτί… Ειδικά στα 80’s. Όποιος κάνει τέτοιους συνδυασμούς είναι άτολμος, με ελλιπείς γνώσεις του αντικειμένου και φυσικά δε διαβάζει τα άρθρα μας. Η γραβάτα και η ποσέτ δεν πρέπει για κανένα λόγο να είναι ίδια. Ούτε καν να ταιριάζουν με την πρώτη ματιά. Πρέπει απλά να συνυπάρχουν αρμονικά, κάνοντας αντίθεση.