Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Ας είμαστε ειλικρινείς… Τα jeans είναι το αγαπημένο ένδυμα ανδρών και γυναικών, όλων των ηλικιών, όλων των τάξεων και σε όλον (σχεδόν) τον πλανήτη. Το γιατί είναι πολύ απλό και υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να το προτιμούμε όλοι μας.

Τα jeans είναι ένα άνετο ένδυμα, ευκολοφόρετο. Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε να φορέσουμε είναι ένα τζιν. Στην καθημερινότητά μας, ένα τζιν παντελόνι είναι πολύ πιο άνετο από ένα μάλλινο. Όσες ώρες και να το φοράμε, δεν τσαλακώνει. Υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές σε στυλ και σε χρώματα που όσα και να έχουμε δεν είναι αρκετά.

Ένα τζιν μπορεί να δώσει λύσεις στις εμφανίσεις μας… μπορούμε π.χ. να το φορέσουμε με ένα polo shirt και boat shoes για ένα μεσημεριανό καφέ και μπορούμε το ίδιο τζιν να το φορέσουμε με blazer και monks για μία all day smart casual εμφάνιση.

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί. Ή πιο σωστά οι συνδυασμοί είναι σχεδόν όλοι. Μόνο σε επίσημες εκδηλώσεις μην το φορέσετε ή σε αυστηρά επαγγελματικούς χώρους, όπου υπάρχει dress code. Αλλιώς φορέστε το παντού και όλες τις ώρες.

Αποφύγετε τα φαρδιά jeans. Δοκιμάστε ίσια, στενά, ακόμη και εφαρμοστά (όχι όμως να δείχνουν σαν κολάν). Επιλέξτε χρώματα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Ένα κίτρινο ή ένα ροζ, ένα θαλασσί ή ένα λευκό, θα δώσει χρώμα και χαρούμενη διάθεση στην εμφάνισή σας. Τα σκισμένα ή φθαρμένα εννοείται πως τα φοράμε, αρκεί να μην είναι η φθορά σε υπερβολικό βαθμό.

Τα μακριά jeans δεν κολακεύουν κανέναν. Το μόνο που δείχνουν είναι ότι αγοράσαμε ένα παντελόνι και το φορέσαμε όπως είναι, αδιαφορώντας για το πως δείχνει. Και εδώ ισχύει ο κανόνας όλων των παντελονιών: Το ρεβέρ τελειώνει πάνω στο παπούτσι. Επίσης, μπορεί να είναι και πιο κοντό, έως και μέχρι τον αστράγαλο. Αυτήν την επιλογή θα την κάνετε ανάλογα με το σωματότυπό σας. Αν επιλέξετε να το φορέσετε κοντό, μπορείτε απλά να το γυρίσετε, σχηματίζοντας ρεβέρ. Έτσι θα έχετε ένα πιο stylish αποτέλεσμα και δε θα έχετε και μόνιμα κοντό το παντελόνι σας, επιτρέποντάς σας να «παίξετε» με το μήκος του σε κάθε εμφάνιση.

Δοκιμάστε τα jeans σας με όλα σας τα ρούχα, εκτός από τα αυστηρά dress. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια. Από casual έως smart casual εμφανίσεις και όλες τις ώρες, το τζιν θα σας δώσει πάρα πολλές και άνετες λύσεις. Το τζιν πλέον είναι καθιερωμένο παντού και δεν ξενίζει… Κάποτε θα φαινόταν παράξενο ένα κλασσικό blazer συνδυασμένο με jeans. Τώρα πια είναι σχεδόν κανόνας. Για αυτό μη νομίζετε πως θα δείχνετε «ασυμβίβαστος» με ένα τζιν παντελόνι ή ό,τι «σπάτε το κατεστημένο». Αφενός, αυτό ίσχυε πριν 50 και χρόνια (επίσης έχουμε ξαναπεί πως δεν είναι καλό να είναι κανείς ασυμβίβαστος, δηλαδή απροσάρμοστος). Αφετέρου, το τζιν είναι κατεστημένο.