Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Ένα από τα πράγματα που συχνά κάνουμε λάθος είναι η διάκριση και το νόημα των όρων Ready-to-wear, made-to-measure και bespoke. Θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τους όρους, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και όταν θέλετε να αγοράσετε ή να σας πουλήσουν κάτι και όταν αναφέρονται σε αυτούς τους όρους να γνωρίζετε ακριβώς τι σημαίνουν.

READYTOWEAR

Είναι το έτοιμο ένδυμα. Μπαίνετε σε ένα κατάστημα, βλέπετε αυτό που σας αρέσει κρεμασμένο και το αγοράζετε όπως είναι. Προορίζεται να φορεθεί αμέσως και ως εκ τούτου ονομάζεται και off-the-rack, δηλαδή από το ράφι.

Υπέρ:

  • Αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε. Κρεμάται εκεί, μπορείτε να το αγγίξετε, να το αισθανθείτε, να το δείτε, να το δοκιμάσετε και να ξέρετε τι ακριβώς παίρνετε.
  • Επίσης, δεν χρειάζεται να περιμένετε. Απλά το αγοράζετε, πηγαίνετε στο σπίτι, φορέστε το και απολαύστε το. Είναι σίγουρα ο ευκολότερος τρόπος για να ψωνίσετε.

Όταν βρίσκεστε στο κατάστημα, θα πρέπει πάντα να το δοκιμάσετε απευθείας για να δείτε αν χρειάζεται μικρές αλλαγές.

Κατά:

  • Ποτέ δεν θα σας ταιριάζει τέλεια, ακόμη και αν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές. Τα περισσότερα σχεδιάζονται ως ενδύματα μαζικής παραγωγής και με συγκεκριμένες αναλογίες και ταιριάζουν απόλυτα σε σώματα με απόλυτη συμμετρία. Κανένας, όμως, άνθρωπος δεν έχει πραγματικά συμμετρικό σώμα. Ακόμα και μετά τις απαραίτητες αλλαγές, το ρούχο δεν ταιριάζει απόλυτα στο σώμα. Πολλοί πιστεύουν πως δεν υπάρχουν ατέλειες, αλλά ένα εκπαιδευμένο μάτι μπορεί να τις διακρίνει.

MADE-TO-MEASURE

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για οτιδήποτε περιλαμβάνει κάποια μορφή μέτρησης. Το made-to-measure είναι ένα βήμα πριν από το ready-to-wear. Σε ένα τυποποιημένο μοτίβο, σχέδιο, λαμβάνονται οι μετρήσεις του ατόμου και προσαρμόζονται σε αυτό το μοτίβο οι μετρήσεις αυτές. Πολλοί  το μπερδεύουν με το Bespoke, αλλά το  Bespoke είναι κάτι περισσότερο και διαφορετικό. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά εάν το σώμα σας δεν είναι πολύ ασύμμετρο και δεν έχετε πολλά σημαντικά ζητήματα, επειδή είναι απλώς μια προσαρμογή του τυποποιημένου σχεδίου, οπότε η εφαρμογή σπανίως θα είναι 100% αλλά έχετε όλες τις επιλογές προσαρμογής που μπορεί να σκεφθείτε. Τα πέτα, το ύφασμα, η εσωτερική επένδυση, τα κουμπιά, όλα όσα θέλετε να επιλέξετε, μπορείτε.

Υπέρ:

  • Λιγότερο ακριβό από ένα bespoke ένδυμα και πιο ακριβό από το ready-to-wear, αφού περιλαμβάνει τα ραφτικά.
  • Μια βελτιωμένη εφαρμογή. Μπορείτε να επιλέξετε και να πάρετε κάτι που θέλετε με μια πολύ καλύτερη εφαρμογή από το ready-to-wear.

Κατά:

  • Η ποιότητα μπορεί να ποικίλει. Μερικές φορές παίρνετε made-to-measure κοστούμι που μοιάζει υπέροχο όταν στέκεστε, αλλά όταν κινηθείτε να φανούν ατέλειες αφού μπορεί να πρόκειται για ένα όχι τόσο καλά σχεδιασμένο πατρόν.
  • Συχνά, για να είναι το made-to-measure φθηνότερο από το bespoke, η διαφορά από το κόστος του ραψίματος πάει στην ποιότητα, τα υφάσματα και το κόψιμο, στα οποία γίνεται έκπτωση.

Συνολικά, το made-to-measure ενδείκνυται για τους ανθρώπους που θέλουν να προσαρμόσουν τα ενδύματά τους, να φορέσουν το ύφασμα της επιλογής τους, και δεν θέλουν να ξοδέψουν πάρα πολλά χρήματα.

 BESPOKE

Ο όρος bespoke προέρχεται από τη λέξη «bespeak» που σημαίνει να μιλώ για κάτι. Είναι ένας βρετανικός όρος και απλά περιγράφει μια διαδικασία όπου ένα άτομο μπορεί πραγματικά να αποφασίσει ακριβώς τι θέλει και να παραγγείλει. Ένα ένδυμα, ζευγάρι παπούτσια ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με ρούχα που γίνονται αποκλειστικά για αυτόν. Η μεγάλη διαφορά από το made-to-measure είναι ότι ένα σχέδιο δημιουργείται από το μηδέν και έχει περισσότερη δουλειά στο χέρι. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε λεπτομέρεια θέλετε, οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή.

Υπέρ:

  • Η εξαιρετική εφαρμογή. Τώρα, το ένδυμα θα πρέπει πάντα να ταιριάζει απόλυτα. Εφόσον έχει ραφτεί πάνω σας η εφαρμογή του θα είναι αυτή που θα αγκαλιάζει ακριβώς το σώμα σας.
  • Κανένα κοστούμι δε είναι ακριβώς ίδιο. Ένας ράφτης θα έχει πάντα παραλλαγές, αφού το ράβει στο χέρι, αλλά και αυτή είναι η ομορφιά ενός χειροποίητου ενδύματος.
  • Απεριόριστες επιλογές.

Κατά:

  • Είναι πολύ πιο ακριβό από οτιδήποτε άλλο.
  • Χρειάζεται αρκετός χρόνος να διαθέσετε για πρόβες, αλλά και μέχρι να το παραλάβετε.

Δυστυχώς, το bespoke δεν είναι προστατευμένος όρος και τελευταία χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση στον καταναλωτή.