Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Λένε πως ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται όταν βοηθά τους συνανθρώπους του όταν αυτοί δεν έχουν να του δώσουν κάτι ως αντάλλαγμα. Αυτές τις ημέρες, όπως και τις ημέρες των Χριστουγέννων, έχουμε λίγο παραπάνω το αίσθημα της βοήθειας προς τους ανθρώπους που στη ζωή έχουν σταθεί λιγότερο τυχεροί.

Η φιλανθρωπία μερικές φορές παρεξηγείται. Φιλάνθρωπος είναι αυτός που αγαπά τους ανθρώπους και στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν το κάνει, όπως αρκετοί θέλουν να λένε, για να επιδείξει τη δύναμή του ή για να υποτιμήσει τους άλλους. Είναι μία πράξη γενναιοδωρίας.

Θα έλεγα μάλιστα πως δεν είναι καν πράξη. Είναι τρόπος ζωής.

Είναι τρόπος ζωής γιατί καθένας που έχει το αίσθημα της φιλανθρωπίας λειτουργεί σύμφωνα με αυτό. Το να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας δε σημαίνει πως πρέπει να στερηθούμε κάτι ή να δαπανήσουμε μεγάλα ποσά. Το τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει καθένας από εμάς διαφέρει. Αρκεί να δίνουμε όλοι από κάτι που μας περισσεύει ή δε χρησιμοποιούμε πια. Μπορεί να θεωρούμε πως ένα μικρό ποσό δε βοηθά. Όμως για κάποιον που δεν έχει τίποτα, ακόμα και αυτό το μικρό ποσό είναι θησαυρός. Μπορεί να έχουμε ρούχα, παπούτσια, πράγματα, οτιδήποτε που έχουμε ξεχασμένο και στην ουσία μας είναι άχρηστο.

Ας αναλογιστούμε μόνο τι μπορεί να είναι για κάποιον αυτό το ξεχασμένο και άχρηστο.

Φανταστείτε να είστε σε ένα δρόμο, να βρέχει καταρρακτωδώς και να μην έχετε ομπρέλα ή να πάτε κάπου να προφυλαχθείτε. Δίπλα σε ένα κάδο σκουπιδιών βλέπετε ότι υπάρχει μία ομπρέλα. Κάποιος την πέταξε γιατί οι ακτίνες της έχουν  στραβώσει λίγο και επειδή έχει καινούρια του είναι πια άχρηστη. Για εσάς όμως που θα την πάρετε είναι όλος ο κόσμος εκείνη τη στιγμή. Έτσι νιώθουν και οι άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Η βοήθεια δεν είναι μόνον υλική. Άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα συνήθως γυρίζουν την πλάτη τους στη ζωή, στο Θεό και τους ανθρώπους. Όσοι μπορούμε πρέπει να τους δείξουμε πως υπάρχουν και άνθρωποι και Θεός που κατοικεί μέσα τους. Έτσι δε βοηθούμε μόνο τη ζωή τους, αλλά και την ψυχή τους. Με τον ίδιο τρόπο βοηθούμε και τη δική μας ψυχή.

Κάθε πράξη καλοσύνης, βοήθειας ή φιλανθρωπίας είναι ανάταση ψυχής.

Η χαρά και η ικανοποίηση που νιώθουμε όταν βοηθούμε κάποιον συνάνθρωπό μας είναι πέρα από κάθε ερμηνεία. Ο Johnny Cash, στο πιο εμβληματικό τραγούδι του “Man in black”, είχε γράψει για «τον δρόμο προς την ευτυχία που περνά μέσα από την αγάπη και τη φιλανθρωπία».

Αυτές τις ημέρες, που όλοι μας θα κάνουμε το κάτι παραπάνω, ας κάνουμε και για τους συνανθρώπους μας αυτό το κάτι παραπάνω.