Γράφει ο Γιάννης Σεργένης.

            Το «Movember» ξεκίνησε από την Αυστραλία το 2003. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του, Adam Garone, σχετικά για την δημιουργία του Movember αυτός ανέφερε: «Tο Movember ξεκίνησε με τον παραδοσιακό αυστραλιανό τρόπο: μια Κυριακή απόγευμα, ως πλάκα, με τον αδελφό μου και έναν φίλο, ενώ πίναμε μπίρες. Μιλούσαμε για τα διάφορα στυλ από τη δεκαετία του ’80 και πως όλα επιστρέφουν στη μόδα.

Η συζήτηση κατέληξε με μία πρόκληση να ξαναφέρουμε στη μόδα το μουστάκι. “Mo” είναι ο όρος αργκό στην Αυστραλία για το μουστάκι, οπότε ξαναβαφτίσαμε τον Νοέμβριο, Μοέμβριο (Movember) και θέσαμε μερικούς απλούς κανόνες που ισχύουν έως σήμερα. Ξεκινάτε φρεσκοξυρισμένοι στην αρχή του μήνα και αφήνετε μουστάκι για 30 μέρες.»

Λίγο αργότερα αποφάσισαν να συνδέσουν αυτή τη «μόδα» με ένα καλό σκοπό. Την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν την αντρική υγεία και συγκεκριμένα τον καρκίνο του προστάτη, των όρχεων, αλλά και  θέματα ψυχικής υγείας καθώς και την πρόληψη αυτοκτονιών.

Λόγω της μεγάλης απήχησης του Movember, ο μήνας Νοέμβριος καθιερώθηκε ως ο μήνας των ανδρών και πιο συγκεκριμένα είναι ο εορτασμός του μουστακιού για έναν ολόκληρο μήνα με σκοπό να ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν πιο συχνά εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου. Ομως, εκτός από ένα ετήσιο check-up , το Movember Foundation ενθαρρύνει τους άνδρες να ψάξουν να μάθουν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το Movember έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι μία υπενθύμιση στους άντρες να φροντίζουν τους εαυτούς τους και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία τους κάθε χρόνο.