Ο Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι, ήταν Βρετανός ηθοποιός τραγουδιστής και συγγραφέας, που καταξιώθηκε μέσα από τον ρόλο του «Κόμη Δράκουλα», στην σειρά ταινιών της Hammer Horror, αν και το πολυποίκιλο υποκριτικό ταλέντο του, του επέτρεψε να υποδυθεί πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, με αποκορύφωμα στην δύση της καριέρας του τον μάγο Σάρουμαν στην τριλογία του «Άρχοντα των δακτυλιδιών» λίγο πριν φύγει από την ζωή.

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην ιστορία του Κινηματογράφου, έπαιξε σε 206 ταινίες στα 67 χρόνια της ενεργούς καριέρας του, εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και συμμετείχε ως τραγουδιστής ακόμη και σε δίσκους χεβι-μέταλ.

Ο Κρίστοφερ Λι (Christopher Frank Carandini Lee) γεννήθηκε στις 27 Μαϊου1922 στο Λονδίνο, από αριστοκρατική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν παρασημοφορημένος αντισυνταγματάρχης του Βρετανικού στρατού και η μητέρα του που ήταν ιταλικής καταγωγής, ήταν γόνος παλίας ιπποτικής οικογένειας. Σπούδασε στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας κλασική φιλολογία, λατινικά, ελληνικά και μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε σε μυστικές επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου στη Νότιο Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Ροδεσία κατά την διάρκεια του Ρωσοφιλανδικού Πολέμου (1939-1940) και αμέσως μετά ως αξιωματικός πληροφοριών στην RAF.

H καριέρα του σαν ηθοποιός ξεκίνησε το 1948, ύστερα από πολλές οντισιόν, στις οποίες ένιωθε την ανάγκη να δίνει ιδιαίτερη  έμφαση στην φωνή του και όχι στις υποκριτικές του δυνατότητες. Ίσως επειδή αναγνώριζε ότι η βαθιά μπάσα φωνή του ήταν ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του.  Το 1958 υποδύθηκε για πρώτη φορά τον Κόμη Δράκουλα στην ομώνυμη ταινία, ρόλος που θα σηματοδοτήσει όλη την καριέρα του. Συνολικά θα πρωταγωνιστήσει σε περισσότερα από 50 θρίλερ από το 1959 έως το 1976 και πάντοτε σε ρόλους κακών.

Το 1974 ξεκινά μία δεύτερη παράλληλη καριέρα ως ηθοποιός, αλλά όχι πλέον σε ταινίες τρόμου, καθώς συμμετέχει στην ταινία «Ο Άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι», «Τζάμπο τζετ στο τρίγωνο του διαβόλου» και στην πολεμική κωμωδία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «1941», καθώς έχει ήδη μετακομίσει μόνιμα στην Αμερική. Το 1998 υποδύθηκε στην μεγάλη οθόνη τον Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ιδρυτή του κράτους του Πακιστάν, ρόλο που ο ίδιος θεωρούσε ως τον κορυφαίο της καριέρας του.

Από το 2000 και μετά επιστρέφει δυναμικά στους μεγάλους ρόλους του, στην τριλογία του «Πολέμου των άστρων», στην τριλογία του «Άρχοντα των δακτυλιδιών» και «Χόμπιτ», στον «Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη», στην ταινία «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων», στο «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε και τέλος στην ταινία Χόμπιτ «Η Μάχη των πέντε Στρατών» το 2014.

Παράλληλα συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές, ηχογράφησε διάφορες όπερες και συμμετείχε στο συμφωνικό μέταλ Άλμπουμ «Charlemagne By the Sword and the Cross» το 2010, έχοντας ήδη συνεργαστεί με μέταλ συγκροτήματα από το 2005. Εκτός από τον κινηματογράφο και την μουσική ασχολήθηκε και με την συγγραφή βιβλίων. Μεταξύ των συγγραμμάτων που έγραψε, είναι και η αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο “Lord of Misrule, the Autobiografy of Christopher Lee”.

O Λι χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στο δράμα το 2009. Το 2011 έλαβε το Βραβείο Μέλους Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και το 2013 το Βραβείο του Ινστιτούτου Βρετανικού Φιλμ. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο «Spirit of Metal» για την συμμετοχή του στα χέβι μέταλ άλμπουμ. Συνολικά στην καριέρα του κέρδισε 23 βραβεία.

Ο Κρίστοφερ Λι απεβίωσε στις 7 Ιουνίου 2015 στο Λονδίνο, σε ηλικία 93 ετών από έμφραγμα.