Η μόδα είναι μία λέξη ταμπού για μεγάλη μερίδα ανδρών. Πολλοί πιστεύουν πως η μόδα είναι τα ρούχα που βλέπουν σε διάφορες πασαρέλες και κάποιες ακραίες, ίσως, εμφανίσεις. Αυτό που δεν κατανοούν είναι πως όλο αυτό είναι μέρος ενός σόου όπως είναι μία επίδειξη μόδας. Επίσης, πιστεύουν πως οι σχεδιαστές, οι μεγάλοι Οίκοι, ακόμη και τα brands μαζικής ένδυσης έχουν βάλει σκοπό να αλλοιώσουν στους άνδρες την εικόνα, ακόμη και το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Φυσικά και δεν ισχύουν όλα αυτά, αλλιώς θα βλέπαμε και όλα αυτά τα ρούχα στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τέλος, πολλοί απεχθάνονται τη μόδα γενικά, γιατί πολύ απλά νιώθουν ανασφάλεια με το καινούριο και ασφαλείς με τις επιλογές τους.

Όσο και να θέλουν να αποφύγουν τη μόδα οι άνδρες, είναι αδύνατον. Η μόδα είναι εξέλιξη και όπως νομοτελειακά τα πάντα γύρω μας εξελίσσονται, το ίδιο συμβαίνει μέσα στα χρόνια και με την ένδυσή μας.

Πολλοί πιστεύουν πως σε αυτή τη ζωή ένας άνδρας μπορεί αν είναι κλασικός ή μοντέρνος. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος πρέπει να είναι είτε το ένα, είτε το άλλο. Εξάλλου, αυτό που πολλοί ονομάζουν σήμερα κλασικό κάποτε ήταν το νέο, έγινε μόδα και με την πάροδο των χρόνων καθιερώθηκε ως κλασικό. Στην ουσία εξελίχθηκε η μορφή ενός ρούχου ή/και άλλαξε η χρήση του (έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην ανδρική γκαρνταρόμπα) και είναι ο λόγος που ενώ ντυνόμαστε «κλασικά», υπό την έννοια ότι φορούμε κοστούμι, γραβάτα κτλ, δε θυμίζουμε καρικατούρα του 19ου αιώνα.

Εξάλλου, η μόδα είναι παντού! Πέρα από τα ρούχα μας, στα αυτοκίνητα, στα έπιπλα, στις οικιακές και ηλεκτρονικές μας συσκευές, παντού! Δεν έχουμε τα ίδια πράγματα με εκείνα που είχαμε πριν 20, 30 ή 40 χρόνια. Γιατί λοιπόν πρέπει τα ρούχα μας να είναι ίδια;

Καθετί που φορούμε είναι προϊόν της μόδας, κάποιου σχεδιαστή που το δημιούργησε και το καθιέρωσαν μαζί με την Αστική Τάξη και την Αριστοκρατία. Αφού καθιερώθηκε, το ονομάσαμε κλασικό.

Φυσικά και δεν υποστηρίζουμε να ακολουθεί ένας άνδρας πιστά τις επιταγές της μόδας. Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία εξέλιξης έχουμε δει και πράγματα που δε μας αρέσουν ή και κάποια κάπως ακραία που βέβαια δεν άντεξαν στο χρόνο.

Παραμένουμε πάντα πιστοί στο κλασικό ανδρικό ντύσιμο, αλλά δεν παραλείπουμε να βάζουμε τις απαραίτητες πινελιές και να φορούμε τα κλασικά, καθιερωμένα στο χρόνο ρούχα μας, χωρίς όμως να θυμίζουμε κάτι ρετρό και παλιακό. Το ζητούμενο είναι να είμαστε πάντα σωστά ενδεδυμένοι, αλλά με γούστο και φαντασία. Θέλουμε να μας θαυμάζουν και να μας επαινούν για τις εμφανίσεις μας και όχι να προκαλούμε πλήξη στους γύρω μας ή να θυμίζουμε κάποιον που ήρθε με χρονοκάψουλα από το παρελθόν.