Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Η Γιορτή ή Ημέρα του Πατέρα εορτάζεται στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, με σκοπό να τιμήσει το ρόλο της Πατρότητας.

Πρώτη η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, το 1910, εμπνεύστηκε να καθιερώσει αυτήν τη γιορτή, ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της Ουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανάθρεψε μόνος του έξι παιδιά! Η ανταπόκριση που βρήκε από τον κόσμο ήταν ανύπαρκτη και έτσι για αρκετά έμεινε στο περιθώριο. Το 1966 καθιερώθηκε επίσημα στις Η.Π.Α. από τον Λίντον Τζόνσον και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε από το Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). Η απαξίωση του ρόλου του πατέρα από την ελληνική δικαιοσύνη στη διαδικασία των διαζυγίων, έδωσε την αφορμή να αναδειχθεί με κάθε μέσο η σημαντικότητα του πατέρα.

Η γιορτή αφορά στους μπαμπάδες, στο ρόλο της πατρότητας και στη συνεισφορά των πατεράδων στο κοινωνικό σύνολο. Η πατρική φιγούρα είναι εξίσου σημαντική με τη μητρική, πολλές φορές όμως, τη βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Η φροντίδα και η ασφάλεια της πατρικής φιγούρας είναι αναντικατάστατη.

Ειδικά η σχέση πατέρα και γιου είναι μία σχέση ιδιαίτερη. Ο πατέρας παίζει το ρόλο εκατό δασκάλων. Είναι αυτός που θα αναλάβει να διδάξει και να παρουσιάσει στην κοινωνία έναν νέο Gentleman. Ο πατέρας είναι αυτός που θα παίξει με το παιδί όταν θα είναι μικρό, τα «αντρικά» παιχνίδια, όπως π.χ. ό,τι έχει σχέση με μπάλα. Στη συνέχεια είναι αυτός που θα του αγοράσει τα πρώτα του βιβλία, θα του μιλήσει για την Ιστορία, τις σημαντικές προσωπικότητες και την πολιτική. Θα τον μυήσει στο ανδρικό ντύσιμο, θα του μάθει πώς να δένει τη γραβάτα του ή πώς να γυαλίζει τα παπούτσια του. Είναι αυτός που θα τον μάθει να ξυρίζεται και θα του διδάξει τρόπους καλής συμπεριφοράς. Πώς να συμπεριφέρεται στους γύρω του και φυσικά πώς να γίνει ένας ευγενής καρδιοκατακτητής. Αν ο πατέρας ανήκει σε κάποια αδελφότητα ή κλαμπ, θα προετοιμάσει κατάλληλα το γιο του για να γίνει και αυτός μέλος.

Όσο σημαντική και αν είναι η μητέρα που είναι το σύμβολο της τρυφερότητας και της στοργής για κάθε άνδρα ανεξάρτητα από την ηλικία του, ο πατέρας είναι αυτός που με το ρόλο του έχει επιφορτιστεί να είναι το πρότυπο και ο δάσκαλος για κάθε γιο… Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες!