Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Σπάνια, πλέον, κάποιος άνδρας έχει στην τσέπη του ένα μαντήλι. Τα μαντήλια είναι πολύ καλά και πολύ βολικά. Οι γυναίκες στις τσάντες τους μεταφέρουν τόσα πράγματα όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν σε ένα έρημο νησί αρκετές ημέρες. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα πράγματα έχουν πάντα και ένα πακέτο χαρτομάντιλα. Όμως οι μύτες των ανδρών τρέχουν το ίδιο συχνά όσο και των γυναικών. Και ιδρώνουν το ίδιο συχνά, επίσης. Γιατί να μην έχετε κάτι να σκουπίσετε το πρόσωπο ή τη μύτη σας; Και σίγουρα κάτι πιο σικ από ένα χαρτομάντιλο;

Αλλά ο καλύτερος λόγος για να μεταφέρετε ένα μαντήλι δεν έχει καμία σχέση με σας.

Όταν βλέπετε μια συγκινητική ταινία με τη φίλη σας ή έχετε πάει με τη γυναίκα σας σε μια κηδεία, θα προσφέρετε το μαντήλι σας για να σκουπίσει τα δάκρυά της. Όταν οι γυναίκες αισθάνονται ευάλωτες, θα εκτιμήσουν την προσφορά σας, όταν τους δώσετε ένα μαλακό μαντήλι. Είναι μία ιπποτική χειρονομία.

Αυτό το μαντήλι δε θα πρέπει να το συγχέετε με την ποσέτ σας.

Οι ποσέτ, είναι κομμάτια από ύφασμα που πρέπει να είναι ορατά και να στολίζουν την εμφάνισή σας. Δεν είναι κατάλληλες για χρήση χαρτομάντιλου. Κυρίως, επειδή είναι ακριβές και δεν θα θέλετε να γεμίσετε ένα ωραίο κομμάτι από μετάξι με τον ιδρώτα σας.

Ένα μαντήλι δε χρειάζεται να είναι φανταχτερό. Ένα απλό λευκό θα κάνει τη δουλειά.

Αλλά και αν αποφασίσετε να μην είναι τελείως λευκό ή να έχει κάποιο σχέδιο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι ανοιχτό θαλασσί ή ροζ… Πάντα όμως σε ανοιχτό χρώμα κοντά στο λευκό. Το λευκό δίνει την αίσθηση της καθαριότητας και προδίδει τη μη ύπαρξή της. Έτσι, όταν θα το προσφέρετε στην κυρία δίπλα σας, δε θα υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία από μέρους της για αυτό που της δίνετε να χρησιμοποιήσει.

Το μαντήλι δεν το έχουμε σε ορατή θέση, αλλά το βάζουμε σε μία τσέπη του παντελονιού ή του σακακιού μας. Φροντίζουμε να είναι πάντα καθαρό, διπλωμένο και σιδερωμένο. Μετά τη χρήση του το πλένουμε και το σιδερώνουμε. Το καλοκαίρι που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο λόγω του ιδρώτα, καλό είναι να έχουμε 3-4 μαντήλια, ώστε να έχουμε πάντα ένα καθαρό την τσέπη μας. Δεν ξεχνάμε ποτέ πως όταν προσφέρουμε ένα μαντήλι, δεν το ζητάμε ποτέ πίσω.