Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Πάλι Blazer; Θα αναρωτηθεί κάποιος αναγνώστης της σελίδας μας. Πάντα Blazer θα απαντούμε, αφού είναι και από τα πλέον αγαπημένα μας ενδύματα εδώ στο Gentleman Way, αλλά είναι και μπαλαντέρ αφού δίνει λύσεις και πολλές και καλές εμφανίσεις.

Δε θα σας πούμε ναυτικές ιστορίες από τα παλιά για το Blazer. Απλώς θα το προσαρμόσουμε στην εποχή, στο αγαπημένο μας φθινόπωρο, που άφοβα πλέον μπορούμε να το φορέσουμε, χωρίς να ζεσταθούμε.

Θα σας προτείνουμε δύο χρήσεις του Blazer που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση του «τώρα τι φοράμε».

Semi-formal / Business dress:

Παραδοσιακά το semi-formal και το business dress, απαιτεί σκούρο κοστούμι. Αν όμως η εκδήλωση που πρέπει να παραβρεθείτε δεν είναι βράδυ, μπορείτε να επιλέξετε να φορέσετε ένα Blazer. Επίσης, σε εκδηλώσεις κάποιου Club που μπορεί να είσθε μέλος αλλά και σε επαγγελματικές εκδηλώσεις μπορείτε επίσης να το επιλέξετε. Στον επαγγελματικό σας χώρο, μπορείτε να μη φορέσετε το αυστηρό, επαγγελματικό σας κοστούμι, αλλά να το αντικαταστήσετε με το επίσης αυστηρό Blazer.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι συνδυασμοί είναι συγκεκριμένοι. Το κλασικό Blazer (δίκουμπο, τρίκουμπο ή σταυρωτό) σε navy blue με χρυσά κουμπιά, συνδυάζεται με γκρι παντελόνι. Συνήθως είναι φανέλα και όχι σε σκούρα απόχρωση. Έτσι κάνει αντίθεση, αλλά και δένει γλυκά με το μπλε του σακακιού. Εξάλλου, ένα σκούρο γκρι παντελόνι με μπλε σακάκι θα ήταν ένας αρκετά «σκληρός» συνδυασμός. Γκρι ανοιχτό παντελόνι λοιπόν, με ριγέ ή καρό πουκάμισο (τα προτιμώ γιατί ένα χωρίς μοτίβο σακάκι με ένα επίσης χωρίς μοτίβο πουκάμισο, μου προκαλεί αφόρητη πλήξη), κατά προτίμηση το πουκάμισο με Windsor ή cutaway κολάρο. Φοράμε γραβάτα, η πιο κλασική με το Blazer είναι μία club γραβάτα, αλλά όχι απαραίτητα και φυσικά δεν παραλείπουμε να φορέσουμε μία ποσέτ. Αν και η club γραβάτα είναι η πιο ταιριαστή με το Blazer, θα πρότεινα και μία πουά. Φορέστε τα καφέ σας derbies, ό,τι πιο ταιριαστό παπούτσι για αυτήν την εμφάνιση.

Smart casual

Θα επιμείνω στο συνδυασμό Blazer και denim. Δύο τόσο αντίθετα (ως προς την αρχική τους χρήση) ενδύματα, αλλά τόσο ταιριαστά όταν τα βλέπεις μαζί. Επιλέξτε όποια απόχρωση σε blue jeans επιθυμείτε, αρκεί να μην έχει μέσα μαύρο. Φορέστε ένα ριγέ ή καρό πουκάμισο όπως και παραπάνω και στολίστε με μία ποσέτ. Παραλείψτε τη γραβάτα, αλλά φορέστε ένα φουλάρι. Αν πάλι δε θέλετε να την παραλείψετε, μπορείτε να επιλέξετε μία πλεκτή που είναι casual. Παπούτσια πάντα καφέ, είναι μία καλή περίπτωση να αναδείξετε τα monks (double καλύτερα) ή τα loafers σας (ιδανικά horse bit loafers). Παίξτε πιο άνετα με τα χρώματα του πουκαμίσου, της ποσέτ και του φουλαριού και δώστε έναν πιο ανάλαφρο τόνο στην εμφάνισή σας.

Ο συνδυασμός Blazer με jeans, είναι ένας έξυπνος συνδυασμός, αφού είναι σχεδόν για όλες τις ώρες. Το τζιν σας δίνει ένα casual στυλ και ύφος και την ίδια στιγμή το Blazer αποτρέπει την εμφάνισή σας από το να δείχνει πρόχειρη.