Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Επιμελώς: με επιμέλεια, με μεγάλη προσοχή, ενδιαφέρον και συνεχή φροντίδα.

Ατημέλητος: αφρόντιστος στην εξωτερική εμφάνιση, απεριποίητος.

Σύμφωνα με τους ορισμούς που μας δίνει το wiktionary.org, ο επιμελώς ατημέλητος είναι αυτός που με μεγάλη προσοχή, ενδιαφέρον και φροντίδα προσπαθεί να δείχνει απεριποίητος. Αν και μία ασφαλής εξήγηση θα μπορούσε να δοθεί από κάποιον με γνώσεις ψυχολόγου, θα κάνουμε μία προσπάθεια να καταλάβουμε αυτήν την τάση με το οξύμωρο όνομα.

Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που τα θέματα του ντυσίματος και της εμφάνισης τα θεωρεί πεζά και ανούσια. Αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία ανθρώπων, πραγματικά δεν ενδιαφέρεται και πιστεύει πως δεν πρέπει να σπαταλήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο προβληματισμού για την εμφάνιση. Αυτή η κατηγορία είναι άνθρωποι που δε θέλουν να συμβαδίσουν με τον αστικό πολιτισμό. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που δήθεν δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους. Οι ακόλουθοι της ψευδοκουλτούρας του «δεν ενδιαφέρομαι» σπαταλούν συνήθως πολύ περισσότερο χρόνο για την «αδιάφορη» εμφάνισή τους.

Κάπως έτσι λοιπόν, μας ήρθε και η τάση του επιμελώς ατημέλητου. Μία τάση που προσπαθεί να δείξει πως αψηφά τους ενδυματολογικούς κώδικες. Συνάνθρωποί μας με καμάρι υποστηρίζουν αυτήν την τάση. Διαβάζω π.χ. «επιμελώς ατημέλητο look στα μαλλιά» και αναρωτιέμαι γιατί κάποιος να σπαταλήσει το χρόνο του για να δείχνει σχεδόν αχτένιστος. Αυτή η τάση είναι τόσο επιτηδευμένη που είναι κάτι παραπάνω από δήθεν. Να προσπαθείς και να σπαταλάς χρόνο προετοιμασίας για να δείχνεις ατημέλητος για να πείσεις τους γύρω σου ότι αδιαφορείς για την εμφάνισή σου και το dress code. Και είναι απορίας άξιον το γιατί να θέλει κανείς να δείχνει τόσο επιτηδευμένα απεριποίητος.

Η επιμέλεια της εμφάνισης είναι τέχνη, είναι κουλτούρα, είναι δείγμα αστικής ευγένειας.

Είναι τέχνη να μπορεί κανείς να συνδυάζει  υφάσματα, χρώματα και μοτίβα. Είναι κουλτούρα να μπορεί να διακρίνει κάποιος τις περιστάσεις και να ντύνεται ανάλογα. Είναι δείγμα αστικής ευγένειας να κυκλοφορεί κανείς ντυμένος σωστά, περιποιημένος, καθαρός και φροντισμένος. Αν λείπει ένα από αυτά τα τρία στοιχεία τότε έχουμε μία μη ολοκληρωμένη εμφάνιση ή επιμελώς ατημέλητη.