Το Gentleman Way και ο Οίκος Pagoni Maison des Cravates γιορτάζουν σήμερα τη διεθνή ημέρα της γραβάτας!

Η γραβάτα είναι το πλέον δημοφιλές και αγαπημένο αξεσουάρ στην ανδρική γκαρνταρόμπα.

Η Ιστορία της γραβάτας ξεκινά από τους λεγεωνάριους της περιοχής της σημερινής Κροατίας, από όπου πήρε και το όνομά της και φθάνει έως σήμερα. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο γνωστός Δανδής Beau Brummell συνήθιζε να φορά ένα λευκό, λινό φουλάρι δεμένο με περίτεχνους κόμπους, όπως φοράμε περίπου τη γραβάτα σήμερα. Γύρω στα 1880 κάποια κολλέγια στην Αγγλία υιοθέτησαν στην ενδυμασία των μελών τους μαντήλια με τα χαρακτηριστικά χρώματα του κάθε κολλεγίου, ώστε να ξεχωρίζουν τα μέλη τους. Σύντομα αυτή η «μόδα» υιοθετήθηκε από όλα τα κολλέγια, τα σχολεία και τις λέσχες της Αγγλίας. Έως τις αρχές του 20ου αιώνα η μαζική παραγωγή είχε ξεκινήσει, η γραβάτα είχε πάρει τη σημερινή της μορφή φτιαγμένη με Ινδικό και κινεζικό μετάξι και είχε ήδη γίνει η νέα αγάπη και σήμα κατατεθέν της Αριστοκρατίας και της Αστικής τάξης.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια η γραβάτα έχει αλλάξει πολλές φορές. Από την αυστηρή γραβάτα των Clubs, απέκτησε χρώματα, άλλoτε και πιο ζωηρά, απέκτησε σχέδια, μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα, έγινε ακόμη και καμβάς καλλιτεχνών. Τις κάναμε πιο λεπτές, πιο φαρδιές, τους κόψαμε ακόμη και τη χαρακτηριστική μύτη! Οι γραβάτες εξελίσσονται, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανδρικής εμφανίσεως και ακολουθεί τις τάσεις κάθε εποχής.

Όσο και να αλλάξει όμως θα είναι πάντα το απόλυτο αξεσουάρ και το αγαπημένο μας στολίδι. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η αγαπημένη μας γραβάτα… Το στολίδι της εμφάνισής μας!