Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Το boat shoe, ή αλλιώς deck shoe, ακολούθησε τη γνωστή οδό όπου από ένα καθαρά παπούτσι εργασίας, έγινε ένα κλασικό κομμάτι της ανδρικής (αλλά και γυναικείας) γκαρνταρόμπας. Το 1980, με τη δημοσίευση του The Official Preppy Handbook της Lisa Birnbach, το παπούτσι άρχισε να αναγνωρίζεται ως ένα ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι του Preppy. Τα deck shoes ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο σε Preppies, αλλά έχουν υιοθετηθεί από μεγάλο αριθμό ανδρών.

Λόγω του μοναδικού σχεδιασμού και κατασκευής τους, δεν είναι απλά ιδανικά για τα καταστρώματα των σκαφών, αλλά και τα τέλεια υποδήματα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πριν από την σύγχρονη εκδοχή των boat shoes, όσοι βρίσκονταν πάνω σε σκάφη προσπαθούσαν να κρατηθούν σταθεροί στα ολισθηρά καταστρώματα. Τα παπούτσια που είχαν στη διάθεσή τους δεν ήταν κατάλληλα για αυτή τη δουλειά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά ατυχήματα αλλά και ντροπιαστικές καταστάσεις.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα απασχολούσε και τον Paul Sperry, έναν κάτοχο σκάφους στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Η λύση βρέθηκε με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο. Μία χειμωνιάτικη ημέρα στο Connecticut, όπου έμενε ο Sperry, έβγαλε βόλτα τον Prince, το cocker Spaniel του. Καθώς ο Prince έτρεχε πάνω σε μία παγωμένη λίμνη παρατήρησε έκπληκτος πως δε γλιστρούσε. Η πρόσφυση που κατόρθωσε να δημιουργήσει στην ολισθηρή επιφάνεια τον ενέπνευσε και θεώρησε ότι είχε να κάνει με τις πατούσες των ποδιών του σκύλου. Με πιο προσεκτική εξέταση, συνειδητοποίησε ότι οι ρωγμές και οι αυλακώσεις στα πόδια του Prince σχημάτιζαν ένα σχήμα σαν ψαροκόκαλο. Ο Sperry εφάρμοσε αυτό το σχήμα στις λαστιχένιες σόλες των παπουτσιών που χρησιμοποιούσε στο σκάφος.

Τα δέκα χαρακτηριστικά των boat shoes:

  1. Παραδοσιακά είναι λευκά, καφέ ή μπλε και από δέρμα κυρίως φώκιας.
  2. Το πάνω τμήμα του (upper) χρησιμεύει για να γλιστρά το νερό πάνω του και να μένει στεγνό το πόδι.
  3. Είναι χειροποίητα με εμφανή εξώραφα.
  4. Είναι στο γνωστό Moc toe τύπο υποδημάτων.
  5. Έχουν κορδόνι που περνά γύρω από το παπούτσι.
  6. Έχουν δύο ή τρεις τρύπες για τα κορδόνια.
  7. Τα κορδόνια είναι κατασκευασμένα από το ίδιο δέρμα που είναι φτιαγμένο και το παπούτσι.
  8. Έχουν λευκή, μη ελαστική σόλα από καουτσούκ.
  9. Οι σόλες από κάτω έχουν σκαλιστό μοτίβο που θυμίζει ψαροκόκαλο.
  10. Έχουν χαμηλό και απορροφητικό τακούνι.

Εκτός από το προφανές, που μπορεί κάποιος να τα φορέσει σε σκάφος, το boat shoe, μπορεί να φορεθεί με διάφορους τρόπους.

Στην καθημερινότητα, τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες,  μπορούν να αντικαταστήσουν τα loafers και τα sneakers.

Συνήθως τα φοράμε χωρίς κάλτσες, αφού ο αρχικός τους προορισμός ήταν να φορεθούν στη θάλασσα. Σε αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με μια σχολή σκέψης, θα έπρεπε να φοριούνται με κάλτσες. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν τα φορούν με κάλτσες και αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι καλύτερα να αφεθεί στις προσωπικές σας προτιμήσεις και την άνεση, αφού στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Εάν ανησυχείτε ότι τα γυμνά πόδια σας θα ιδρώσουν πάρα πολύ, αλλά δεν σας αρέσει και να φαίνονται οι κάλτσες , δοκιμάστε τις loafer socks όπου δε φαίνονται από το παπούτσι.

Φορέστε τα με κάθε casual εμφάνισή σας, με jeans, chinos ή βερμούδες, με button down ή μαλακά πουκάμισα, με polo shirts ή μαρινιέρες. Αποφύγετε να τα φορέσετε με κοστούμι ή blazer, καθώς τα boat shoes είναι casual υποδήματα. Προτιμήστε τα, τους καλοκαιρινούς μήνες, στο σπορ ντύσιμό σας, στις διακοπές και γενικά όπου δε χρειάζεται  να φοράτε κοστούμι, κυρίως όσοι αγαπάτε το preppy look.