Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Δεν είναι ούτε παλιομοδίτικο, ούτε εκκεντρικό, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Η αγαπημένη μας υφασμάτινη πεταλούδα, το παπιγιόν, είναι μία δήλωση ιδιαίτερου και προσεγμένου στυλ.

Στην περίοδο που διανύουμε, του εκχυδαϊσμού και της προχειρότητας, που κατάφεραν να καταργήσουν μέχρι και τη γραβάτα, το παπιγιόν φαντάζει υπερβολικό… Αλλά από πότε είναι υπερβολικό ή εκκεντρικό να κοσμεί ένας άνδρας την εμφάνισή του με αξεσουάρ, όπως η γραβάτα και το παπιγιόν,  που διαχρονικά έχουν υπάρξει σήματα κατατεθέντα;

Το παπιγιόν μας παραπέμπει συχνά στο σμόκιν και σε επίσημες εμφανίσεις. Γιατί όμως, να μη γίνει μέρος της γενικότερης εμφάνισής μας; Με blazer π.χ. ή με το tweed σας. Φορέστε το με ένα ριγέ πουκάμισο και όχι απαραίτητα με λευκό. Με cardigan και σακάκι και φανελένιο παντελόνι. Πώς θα φορούσατε τη γραβάτα σας; Με τον ίδιο τρόπο!

Τα παπιγιόν διατίθενται σε πολλά χρώματα και μοτίβα. Επιλέξτε με τον ίδιο τρόπο που θα επιλέγατε μία γραβάτα. Τα χρώματα που σας αρέσουν και συνδυάζονται με την γκαρνταρόμπα σας, τα σχέδια που αγαπάτε, ό,τι ακριβώς θα κάνατε κατά την αγορά μίας γραβάτας.

Προσοχή όμως! Όπως δε θα επιλέγατε μία έτοιμη, δεμένη γραβάτα, έτσι δεν επιτρέπεται να φοράτε έτοιμο δεμένο παπιγιόν. Το δέσιμο ενός παπιγιόν αν και για πολλούς φαντάζει δύσκολο, δεν είναι. Απλώς, όπως όλοι οι κόμποι, χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση.

Είναι περιττό να αναφέρουμε πως ο νεωτερισμός του ξύλινου παπιγιόν, δεν υπάρχει καν ούτε και ως σκέψη για κάποιον που έχει περάσει την ηλικία των δέκα ετών.

Σήμερα, που είναι η παγκόσμια ημέρα των ανδρών, ας κάνουμε την αρχή για μία νέα επανάσταση. Ας πάμε κόντρα στην προχειρότητα της εμφάνισης και στη χαλαρότητα των τρόπων και ας επαναφέρουμε τις παλιές αξίες που είχαν οι άνδρες και δη, οι Gentlemen!