Γράφει ο Νικόλαος Αράπης*

Στην Ακτή Βασιλειάδη, στην Πύλη Ε2 βρίσκεται ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας αλλά και του ελληνικού εφοπλισμού, το πλωτό μουσείο «SS HELLAS LIBERTY» το πρώην «SS Arthur M. Huddel» το οποίο ναυπηγήθηκε το 1943 στα ναυπηγεία του St John’s River στις ΗΠΑ για τις ανάγκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο το 2008 με την συνεργασία ΗΠΑ, ελληνικής κυβέρνησης και πρωτίστως κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών, ήρθε στην Ελλάδα.

Για την ιστορία τα πλοία «Liberty» κατασκευάστηκαν την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε 18 ναυπηγεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τις ανάγκες μεταφοράς πολεμοφοδίων των συμμάχων μιας και ο εμπορικός στόλος του είχε καταστραφεί από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Άξονα. Μιλάμε για ενός ειδικού τύπου πλοίου μεταφοράς εκτοπίσματος περίπου 10.000 τόνων και το όποιο είχε σχεδιαστεί στη Μεγάλη Βρετανία. Συνολικά ναυπηγήθηκαν 2720 τέτοιου τύπου πλοία από τα οποία διασώθηκαν περίπου 2400.

Μετά το τέλος του πολέμου πολλά από αυτά τα διασωθέντα πλοία μετατράπηκαν σε εμπορικά. Η αμερικάνική κυβέρνηση στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ (Marshall plan) για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης παραχώρησε 100 (κάποιες πηγές μιλούν για 98 πλοία) από αυτά σε Έλληνες πλοιοκτήτες με αποτέλεσμα την απαρχή της αναγέννησης της ελληνικής ναυτιλίας, η όποια λέγεται ότι είχε χάσει περίπου το 75% του στόλου της κατά τη διάρκεια του πολέμου. Για την ιστορία από τα 2400 διασωθέντα «Liberty» 835 χρησιμοποιήθηκαν ως φορτηγά πλοία εκ ων οποίων 526 αγοράστηκαν από Έλληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στη γενναιοδωρία των 100 πλοίων των ΗΠΑ, και άλλα 98 αγοράστηκαν από Ιταλούς πλοιοκτήτες.

Το «SS HELLAS LIBERTY» είναι προσβάσιμο στο κοινό και αξίζει κανείς να το επισκεφθεί όπου θα δει ένα κομμάτι ιστορίας πραγματικά μοναδικό, διότι σήμερα μόνο 3 πλοία τύπου «Liberty» έχουν διασωθεί, τα δυο βρίσκονται στις ΗΠΑ και είναι το «SS John W. Brown», το οποίο βρίσκεται στην Βαλτιμόρη και το «SS Jeremiah O’Brien» στο Σαν Φρανσίσκο και το τρίτο είναι το δικό μας «SS HELLAS LIBERTY» πρώην «SS Arthur M. Huddel». Είμαι σίγουρος ότι όποιος το επισκεφθεί θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης σχετικά με την ιστορία αυτών των ιστορικών πλοίων το οποίο θα τον συνεπάρει μιας και υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ιστορία αυτών των πλοίων τα όποια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με εμάς τους Έλληνες.

INFO

ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ 10:00- ΕΩΣ 16:00 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ

ΤΗΛ: 210 4111423

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.

*Ο Νικόλαος Αράπης είναι οικονομολόγος και εργάζεται ως Διευθυντής Μάρκετινγκ σε ανώνυμη Βιομηχανική και εμπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ναυτιλίας.