Ο Ζάχος Χατζηφωτίου είναι ένας κοσμικογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, χρονογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή, στον Ταχυδρόμο με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα Νέα ως ο «Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή του «το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου», ένα πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής, το οποίο παρουσίαζε πάντοτε κομψά ντυμένος με το κλασικό σκούρο μπλέιζερ, τον περιποιημένο κόμπο της γραβάτας του, την επιμελημένη ποσέτ και τον χαρακτηριστικό χοντρό σκελετό γυαλιών, το σήμα κατατεθέν του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στην Πλάκα στις 28 Σεπτεμβρίου του 1923 από εύπορους γονείς, καθώς ο πατέρας του ήταν χονδρέμπορος υφασμάτων με μεγάλο κατάστημα στο κέντρο των Αθηνών και η μητέρα του καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών στο Αρσάκειο σχολείο. Μετά από περιπετειώδη μαθητική ζωή, τελικά αποφοίτησε από το Πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Κατοχή σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις και παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Εξαιρέτων Πράξεων.

Μετά το τέλος του πολέμου πηγαίνει στην Ιταλία όπου για δέκα χρόνια τρέχει ως οδηγός πάντοτε με ωραία και γρήγορα αυτοκίνητα και όπως λέει και ο ίδιος «τότε ήταν η μόδα της Ferrari, τα αυτοκίνητα ήταν το πάθος της ζωής μου». Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε  με την βιομηχανία και το εμπόριο υφασμάτων στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του, το 1956 έφυγε για το Παρίσι όπου εργάστηκε ως διευθυντής εκδοτικού οίκου μέχρι το 1962, που δραστηριοποιήθηκε στην ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα της εποχής.

Εκείνη που τον έσπρωξε στον δρόμο της δημοσιογραφίας ήταν η φίλη του η θρυλική διευθύντρια της Καθημερινής η Ελένη Βλάχου, η οποία  τον έβαλε να γράφει με το γνωστό του χιούμορ τα χρονογραφήματα στο κυριακάτικο φύλλο. Η στήλη του όμως που γνώρισε τεράστια επιτυχία ήταν αυτή των κοσμικών ειδήσεων στον Ταχυδρόμο, την οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο ‘’Ίακχος’’.

Με την τηλεόραση ασχολήθηκε 37 ολόκληρα χρόνια, δεκαεπτά στην ΥΕΝΕΔ και άλλα είκοσι στο μετέπειτα κρατικό κανάλι. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του, κέρδισε την θέση γιατί μέλος στο ΕΣΡ στην επιτροπή που έκανε τις προσλήψεις ήταν ο Ι.Μ Παναγιωτόπουλος που τον είχε καθηγητή στο σχολείο και καθώς  τον γνώριζε καλά είπε: Τον ξέρω είναι αναιδέστατος. Να την πάρει την εκπομπή, γιατί θα είναι καλός.

Ο Χατζηφωτίου επίσης είναι και συγγραφέας επιτυχημένων βιβλίων, τα οποία χαρακτηρίζει το ιδιαίτερο χιούμορ του, καθώς γράφει όπως μιλάει και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό. Μερικά από αυτά είναι «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στην Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», « Ο Ίακχος και εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα μονοπάτια του πολέμου», «η ηδονή της εξουσίας», «ερωτική καταιγίδα»  και άλλα.

Έχει γράψει επίσης στίχους για τραγούδια του Ξαρχάκου και του Ζαμπέτα, θεατρικά έργα και διασκευές ξένων έργων, που ανέβηκαν με επιτυχία στην σκηνή. Τέλος εξελέγη πέντε φορές στον Δήμο Αθηναίων και χρημάτισε επί μία δεκαετία αντιδήμαρχος. Τώρα πλέον έχει αποσυρθεί από τις γνωστές του δραστηριότητες χωρίς να χάσει όμως ούτε το χιούμορ του ούτε την διάθεση του για ζωή.