Ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον ήταν ένας από τους ιδρυτές του ανεξάρτητου κράτους και ο πρώτος Πρόεδρος (1789-1797) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, καθώς ήταν αυτός που προήδρευσε της συνέλευσης που συνέταξε το Σύνταγμα και αντικατέστησε τα άρθρα της Συνομοσπονδίας που καθόρισαν την θέση του Προέδρου. Ήταν επίσης ο διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού κατά την διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

Ήταν γιός αριστοκράτη μεγαλοκτηματία και γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1732 στα κτήματα της οικογένειάς του στο Γουέστμορλαντ της Βιρτζίνια στην τότε Βρετανική Αμερική. Κατά την οικογενειακή παράδοση και αφού πέθαναν ο πατέρας του και ο μεγάλος του αδελφός και κληρονόμησε την τεράστια κτηματική τους περιουσία, κατετάγη στον στρατό ως τοπογράφος και πολύ γρήγορα έγινε ανώτερος αξιωματικός των αποικιακών δυνάμεων κατά την διάρκεια του πολέμου Γάλλων και Ινδιάνων. Στην συνέχεια επιλέχθηκε απο το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο το 1775 ως Διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού στην Αμερικανική Επανάσταση.

Ως Διοικητής πλέον ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον έδειξε τις μεγάλες του αρετές, οι οποίες εκτιμήθηκαν απο τους ιστορικούς. Ήταν υπέρμαχος της πειθαρχίας και έδινε μεγάλη σημασία, στην επιλογή και την εποπτεία των στρατηγών του, την αύξηση του ηθικού των στρατιωτών  και την ικανότητά του να ενώνει τον στρατό, την συνεργασία με τους Κυβερνήτες και τους Διοικητές των μονάδων, την σχέση του με το Κογκρέσο και την προσοχή του στις προμήθειες, στα οικονομικά και την εκπαίδευση. Το μεγαλύτερό όμως επίτευγμά του ήταν, ότι υπό την αρχηγία του και μετά την κρίσιμη μάχη στο Γιόρκτάουν, ο Ηπειρωτικός Στρατός μία ομάδα επαναστατών προκάλεσε την πτώση της Βρετανικής Κυβέρνησης και το νέο Κοινοβούλιο αποδέχθηκε την Συνθήκη της 3ης Σεπτεμβρίου 1783, η οποία αναγνώριζε την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά το Γιορκτάουν άρχισε η πορεία της ανάπτυξης και της ανέλιξης του νέου Κράτους και ο Ουάσινγκτον παραιτήθηκε απο την διοίκηση του Γενικού Επιτελείου.

Ο Ουάσινγκτον το 1787 δυσαρεστημένος απο τις αδυναμίες των Άρθρων της Συνομοσπονδίας, προήδρευσε της Συντακτικής Συνέλευσης, που συνέταξε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκλέχθηκε με ομόφωνη επιλογή των 69 εκλογέων, ως ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών  το 1789 και υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες. Ως πρόεδρος πλέον, προσπάθησε να ενώσει τις αντίπαλες παρατάξεις και να ενοποιήσει το Έθνος, υποστήριξε τα προγράμματα του Αλεξάντερ Χάμιλτον για την εξόφληση του συνόλου του Εθνικού χρέους, την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος και την δημιουργία μια Εθνικής Τράπεζας. Κράτησε ουδέτερη στάση στους μεγάλους πολέμους της Ευρώπης, απέφυγε τον πόλεμο με την Μεγάλη Βρετανία και πέτυχε μια δεκαετία ειρήνης και κερδοφόρου εμπορίου μέσω συμφωνιών με διάφορα Κράτη της Ευρώπης. Είχε το όραμα ενός μεγάλου και ισχυρού Κράτους, που θα βασίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες έχοντας όμως ομοσπονδιακή εξουσία. Πίστευε στην διατήρηση της ελευθερίας, φρόντισε για την βελτίωση των υποδομών, την προσάρτηση των Δυτικών περιοχών, την προώθηση του εμπορίου, την εύρεση ενός μονίμου κεφαλαίου, την μείωση των περιφερειακών εντάσεων και την προώθηση του πνεύματος του εθνικισμού.

Αποσύρθηκε απο την προεδρία το 1797 και επέστρεψε στο σπίτι του, όπου απελευθέρωσε όλους τους σκλάβους του, πιστός στο όραμά του για την διατήρηση της ελευθερίας του ατόμου. Εκείνος ξεκίνησε και την παράδοση που ήθελε τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υπηρετούν για τρίτη θητεία στο αξίωμά τους, η οποία εντάχθηκε ως η 22η Τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε από γρίπη στο Μάουντ Βέρνον την φυτεία που κληρονόμησε από τον πατέρα του, το 1799 σε ηλικία 67 ετών, βυθίζοντας σε παλλαϊκό πένθος τις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων τριών Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών.