Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στο savoir vivre, αναφερόμαστε στους κανόνες καλής συμπεριφοράς, στη σχέση μας και στη συμπεριφορά μας σε σχέση με τους γύρω μας, κατά κύριο λόγο διά ζώσης. Πέρα από την κανονική μας ζωή, έχουμε και μία δεύτερη, σημαντική πλέον, αφού εκεί περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας, ασχολούμαστε και κοινωνικοποιούμαστε και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Η ψηφιακή μας ζωή, μέσω των διαφόρων Social Media, είναι αρκετά χρόνια τώρα πραγματικότητα και πλέον είναι το κύριο μέσον να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να διαφημιστούμε, να φλερτάρουμε, γενικά ό, τι κάνουμε στη ζωή μας, το κάνουμε μέσω αυτών. Συχνά, πίσω από την ασφάλεια της οθόνης, νιώθουμε περισσότερο απελευθερωμένοι να εκφραστούμε, από ό, τι θα κάναμε αν θα είχαμε μπροστά μας έναν άνθρωπο ή ένα κοινό. Όπως και στην κανονική ζωή, έτσι και στην ψηφιακή δεν πρέπει να ξεχνούμε αφενός τους καλούς μας τρόπους και αφετέρου τους τύπους.

Θα ήταν πολύ εύκολο να αναφερθούμε στο savoir vivre των social media. Είναι σίγουρο πως, λίγο ως πολύ, έχετε διαβάσει τέτοια άρθρα που ορίζουν τους κανόνες και αναφέρονται επιγραμματικά σε αυτούς ή τους αναλύουν. Είναι πλέον κλισέ (πληκτικά έως θανάτου) τα διάφορα: μη γράφεις κεφαλαία, μη στέλνεις μηνύματα αργά, να προσέχεις την ορθογραφία και λοιπές συμβουλές, λες και απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού. Η δική μας προτροπή είναι μία και μοναδική… Να είστε ο Gentleman που είστε και στην κανονική σας ζωή.

Η δύσκολη καθημερινότητα, η ιλιγγιώδης ταχύτητα των ψηφιακών μέσων και η ασφάλεια που μπορεί να νιώθει κανείς πίσω από την οθόνη δεν είναι κάτι που αφορά έναν Gentleman. Δε συμπεριφέρεται αλλιώς στην κανονική του ζωή και αλλιώς στην ψηφιακή, ο Gentleman έχει έναν εαυτό. Έτσι ακολουθεί και εκεί τους βασικούς κανόνες στη ζωή του: Συμπεριφέρεται και απευθύνεται σε όλους με την ίδια ευγένεια και σεβασμό, δεν κάνει ό, τι δε θέλει να του κάνουν οι άλλοι και δεν ομιλεί (γράφει στην περίπτωση των social media) για πράγματα που δε γνωρίζει. Αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό ενός Gentleman, να είναι ο ίδιος παντού και πάντα!