Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Υπάρχει άραγε κάποιο ένδυμα που μπορεί να ταιριάζει σε κάθε άνδρα; Ποιο είναι αυτό που μπορεί να φορέσει ο καθένας; Ως λάτρης των κοστουμιών θα ήθελα να υπάρχει ένα που θα μπορούσε να ταιριάζει σε όλους και όλοι να δείχνουν όμορφοι και γοητευτικοί.

Συνηθίζω να παρατηρώ τον κόσμο. Τι φοράει, πως κινείται, πως μιλάει, γενικά πως συμπεριφέρεται στην παρέα του ή σε αγνώστους π.χ. στα Μ.Μ.Μ. ή σε μία ουρά αναμονής. Ένα απόγευμα, πίνοντας έναν μοναχικό καφέ στο κέντρο της Αθήνας και σκεπτόμενος την προ ολίγου εμπειρία μου της μετάβασής μου με το μετρό, ξεπήδησε στο μυαλό μου η εξής φράση: «Το ομορφότερο κοστούμι που μπορεί να φορέσει ένας άνδρας είναι οι καλοί του τρόποι»!

Συχνά μιλούμε για τον άνδρα Gentleman. Τον Gentleman δεν τον κάνουν τα ακριβά παπούτσια, ούτε τα καλοραμμένα κοστούμια, ούτε οι γραβάτες ή τα παπιγιόν. Τον Gentleman τον κάνουν, καταρχάς, οι καλοί, ευγενικοί, λεπτοί του τρόποι. Αυτό ακριβώς που λέει ο όρος: Gentle Man.

Συνήθως ένας άνθρωπος το savoir vivre και το savoir faire το μαθαίνει εξ απαλών ονύχων. Τα πρώτα ερεθίσματα τα παίρνει από το κλειστό, οικογενειακό περιβάλλον. Όμως, ο άνδρας, έχει υποχρέωση και ευθύνη να μαθαίνει και βεβαίως να τηρεί τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και ευγενείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οφείλει να είναι ευγενικός και να απευθύνεται με σεβασμό στους συνανθρώπους του, ασχέτως της θέσης τους ή της ηλικίας τους. Δεν ξεχωρίζει αν κάποιος είναι υπουργός ή είναι κλητήρας. Απευθύνεται σε όλους με περισσή ευγένεια και αναγνωρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του, μοναδική και ξεχωριστή αξία.

Στο «ασθενές» δε, φύλο είναι και κάτι παραπάνω. Εκτός από τη δεδομένη ευγένεια και τους λεπτούς του τρόπους, ο Gentleman οφείλει να περιποιητικός, να είναι προστατευτικός και να κάνει τη γυναικεία παρέα του να νιώθει ως πριγκίπισσα. Δε θα ξεχωρίσει ποια είναι η λαίδη απέναντί του, ποια είναι η σχέση τους ή ποιοι είναι οι σκοποί του.

Η ευγένεια, λοιπόν και ο σεβασμός στο συνάνθρωπό του είναι η μεγαλύτερη αρετή του Gentleman. Είναι προσιτός, απλός και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει και την αυτοπεποίθησή του. Εξ άλλου, είναι γνωστό σε αυτόν πως η ευγένεια και η αυτοπεποίθηση είναι γοητευτική και σέξι και όχι η αλαζονεία.

Οι καλοί τρόποι, λοιπόν, είναι το ομορφότερο κοστούμι που μπορεί να φορέσει κάθε άνδρας και να προσδιοριστεί ως Gentleman.