Παντού γύρω μας ακούμε για στυλ. Συνήθως όταν μιλάμε για στυλ αναφερόμαστε σε ρούχα, παπούτσια και οτιδήποτε άλλο αφορά στο ντύσιμο. Αναμφισβήτητα η ενδυμασία ενός Gentleman παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του, όμως… είναι μόνον αυτό; Σαφώς και όχι! Στυλ είναι και η συμπεριφορά μας στους γύρω μας, οι καλοί μας τρόποι! Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Η ενδυμασία για τον Gentleman είναι σημαντική. Είναι ο καθρέπτης της προσωπικότητάς του και ο τρόπος για να δείξει στους γύρω του ποιος είναι πριν καν συστηθεί. Ένας άνδρας, καθαρός, περιποιημένος και καλοντυμένος δείχνει πως σέβεται καταρχάς, τον εαυτό του και φυσικά τον περίγυρό του. Ο Tom Ford έχει πει πως: «Το καλό ντύσιμο είναι μία μορφή καλών τρόπων».

Με ενδιαφέρον είχα διαβάσει στο παρελθόν τα «Γράμματα στον υιό μου», του Λόρδου Τσέστερφιλντ. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Προσβάλλεις όλες τις γυναίκες που συναντάς, εάν αμελείς την εμφάνισή σου. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν τις θεωρείς άξιες για αυτήν την προσοχή, που κανείς δεν τους αρνείται. Η εμφάνισή τους παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή τους και δε θα τους αρέσεις ποτέ εάν παραμελείς τη δική σου». Αυτός ο Gentleman, λοιπόν, του 18ου αιώνα είναι σαφής!

Όπως είπαμε η ενδυμασία είναι η πρώτη εντύπωση. Οι καλοί μας τρόποι είναι, όμως, αυτοί που θα κερδίσουν τελικώς τους άλλους. Ο τρόπος που χαιρετούμε, που συνομιλούμε, που συμπεριφερόμαστε στους άλλους είναι η εικόνα μας. Η ευγένεια με την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας, ανεξαρτήτως της θέσης τους και της ηλικίας τους, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» καλό είναι να υπάρχουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, καθώς και η λέξη «συγγνώμη», όπου αυτή χρειάζεται. Με τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου δε, οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως ευγενικοί, περιποιητικοί και να κάνουμε τις απαραίτητες φιλοφρονήσεις, χωρίς όμως να είμαστε υπερβολικοί ή φορτικοί με τη συμπεριφορά μας.

Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε αναλυτικά για θέματα ενδυμασίας και για τρόπους καλής συμπεριφοράς. Ως τότε δανείζομαι και πάλι τα λόγια του Λόρδου Τσέστερφιλντ: «Ένα μεγάλο μυστικό των καλών τρόπων είναι να συμπεριφέρεσαι όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται».