Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Το pinstripe κοστούμι – το ριγέ στην καθομιλουμένη- έχει πολλές αναφορές στο μυαλό μας.

Συνυφασμένο με το power business κοστούμι από την εποχή του Gordon Gekko στην ταινία «Wall Street», όπου ο Michael Douglas του έδωσε μία άλλη διάσταση, με συνδυασμούς που το αποθέωσαν!

Έκτοτε, στο μυαλό μας είναι το κοστούμι της δύναμης, των ανδρών που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας…

Η καταγωγή του, αναμφισβήτητα, προέρχεται από τους Βρετανούς. Υπάρχουν δύο θεωρίες για το λόγο που καταρχάς φτιάχτηκε: Η πρώτη αναφέρει πως το φόραγαν σαν στολή οι υπάλληλοι των Τραπεζών, τα «City Boys» (κάτι ήξερε ο ενδυματολόγος του «Wall Street») και οι διαφορές στις ρίγες ήταν αυτές που ξεχώριζαν κάθε Τραπεζικό Οργανισμό.

Η δεύτερη θεωρία λέει πως οι ρίγες προήλθαν από τον κόσμο των αθλητών, αφού ήταν η επίσημη στολή των κωπηλατικών ομάδων του 19ου αι. Όπως και να έχει οι Βρετανοί αρέσκονταν να φορούν ριγέ πανταλόνι και μονόχρωμο σακάκι και χρειάστηκε να περάσει τον Ατλαντικό για να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή και να γίνει διάσημο…

Τα 1920’s ήταν η δεκαετία του pinstripe suit!

Μέχρι τότε τα επίσημα ενδύματα ήταν αυστηρά και βαρετά για τους μοντέρνους άνδρες. Οι ρίγες έδωσαν μία άλλη νότα στα κοστούμια και δημιουργήθηκε η μόδα της εποχής.

Στα χρόνια της Ποτοαπαγόρευσης, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους γκάνγκστερς, με πρώτο και κύριο τον Αλ Καπόνε. Επίσης, εξαιρετικά διάσημο ήταν και στους κύκλους της Jazz και ο Dizzy Gillespie το καθιερώνει ως το αγαπημένο του ρούχο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄30 και έπειτα, γίνεται mainstream από τους αστέρες του Hollywood με τον Fred Astaire, τον Clark Gable και τον Cary Grant να το κάνουν διάσημο σε όλον τον κόσμο.

Ο μεγαλύτερος, όμως, «αστέρας» που έχει συνδεθεί με το pinstripe κοστούμι, είναι ο Sir Winston Churcill.

Ο εμβληματικός Βρετανός φορούσε ριγέ κοστούμι τα πρωινά και τις υπόλοιπες ώρες τα ριγέ του πανταλόνια (πιστός στο βικτωριανό dress code).

Από τις αρχές του ΄60, η ρίγα έδωσε τη θέση της σε άλλες μόδες και το ΄70 και το ΄80 οι fancy εμφανίσεις, έκαναν το pinstripe κλασικό και παλαιό (μισό αιώνα πριν ήταν η μεγάλη επανάσταση των fashionable Gentlemen!)

Κάνει μία δειλή επανεμφάνιση το 1983 στην ταινία Scarface, όπου ο Al Pacino στην τελευταία σκηνή φοράει ένα three-piece pinstripe κοστούμι και μέχρι το 1987 με το «Wall Street», όπου πλέον εντάσσεται στο corporate dress code, καθιερώνεται ως το απόλυτο Power suit και γίνεται το εμβληματικό ένδυμα των «Alpha males».

Σήμερα, το pinstripe είναι εδώ σε όλες του τις μορφές. Corporate ή semi formal, είναι μία εξαιρετική επιλογή που παρόλο για πολλούς – λόγω της ρίγας- έχει περιορισμένους συνδυασμούς, ο Gordon Gekko, αλλά και η ίδια η ζωή μας έδειξε πως οι συνδυασμοί είναι πολλοί και τολμηροί! Για αυτούς θα μιλήσουμε στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας.

Θερμές ευχαριστίες στην Evniki Theodorou για τις εξαιρετικές δημιουργίες της και για την έμπνευσή της ώστε να καταφέρουμε να σας παρουσιάσουμε το pinstripe suit!

Evniki Theodorou

Fashion Designer

Instagram: @evniki_theodorou

Facebook Page: Evniki Theodorou