Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Πόσα πουκάμισα χρειάζεται ένας άνδρας στην γκαρνταρόμπα του για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη; Ποιος είναι ο αριθμός που θα πρέπει να υπάρχει στη ντουλάπα του για να καλύψει με το παραπάνω τις ανάγκες του;

Το πουκάμισο είναι η ραχοκοκαλιά του ανδρικού ντυσίματος.

Προσωπικά έχω γύρω στα διακόσια. Σε άλλους μπορεί να ακούγονται πολλά, σε άλλους ένα ικανοποιητικό νούμερο και σε άλλους λίγα… Αυτό εξαρτάται από τη χρήση των πουκαμίσων, από το ποιο είναι το καθημερινό στυλ ντυσίματος κτλ. Για εμένα δεν είναι πολλά.

Για κάποιον, λοιπόν, που έχει το πουκάμισο στο καθημερινό του ντύσιμο κανένας αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός.

Το πουκάμισο δεν είναι απλώς το ρούχο που φοράμε μέσα από το σακάκι μας. Έχει χαρακτήρα, είναι βασικό μέρος της εμφάνισής μας και υπάρχει σε πολλές εκδοχές στο κολάρο ή τη μανσέτα. Οι πιο διαδεδομένοι τύποι κολάρων είναι δεκαπέντε και μανσετών εννέα… Αν προσθέσουμε όλη σχεδόν τη χρωματική παλέτα σε μονόχρωμα και τα ριγέ, τα καρό, τα pied de poule και αυτά που έχουν λευκό κολάρο και μανσέτα, καταλήγουμε σε μία πολύ μεγάλη ποικιλία πουκαμίσων, που, τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε μία κλασική γκαρνταρόμπα.

Αν ξεκινάτε τώρα την γκαρνταρόμπα σας, ο ελάχιστος αριθμός είναι το δέκα. Επτά για κάθε ημέρα της εβδομάδας, συν τρία για κάθε έκτακτη περίσταση εκ των οποίων τουλάχιστον ένα λευκό για κάποια επίσημη εμφάνιση.

Το πουκάμισο είναι μία από τις σοβαρότερες επενδύσεις σε ρούχο.

Ως εκ τούτου, όπως κάθε επένδυση έτσι και αυτή θέλουμε να έχει διάρκεια. Όσα περισσότερα πουκάμισα έχουμε, τόσο θα έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το πολύ συχνό πλύσιμο και σιδέρωμα, ταλαιπωρούν το ρούχο και έτσι θα το αποσύρουμε πιο σύντομα. Καλό είναι να αποφεύγουμε να τα πηγαίνουμε στο καθαριστήριο. Τα πουκάμισα καλό είναι να πλένονται σε χαμηλούς βαθμούς, να στύβονται σε χαμηλές στροφές (για να μην ανοίγουν οι ίνες) και να σιδερώνονται νωπά. Νωπά σιδερώνονται πιο εύκολα και χωρίς να ταλαιπωρούμε το ύφασμα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και επίμονο πέρασμα του σίδερου.

Αποκτήστε τα κλασικά πουκάμισα που χρειάζονται και πειραματιστείτε με τα υπόλοιπα.

Βάλτε χρώματα και μοτίβα, αποκτήστε διαφορετικά κολάρα και «παίξτε» με τους κόμπους της γραβάτας σας. Η ποικιλία σε χρώματα και σχέδια στα πουκάμισά σας, θα δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στην εμφάνισή σας και θα δείχνετε κάποιος που έχει αυτοπεποίθηση στο ντύσιμό του.

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο αρχικό ερώτημα, αφού the sky is the limit!