Ο Ντέιβιντ Νίβεν (James David Graham Niven) ήταν Άγγλος ηθοποιός του κινηματογράφου, ο οποίος με τις φλεγματικές του ερμηνείες και το χαρακτηριστικό του παρουσιαστικό, είχε τυποποιηθεί στο Χόλιγουντ σε ρόλους Άγγλου αριστοκράτη, αν και με το ταλέντο του ανταποκρίθηκε επιτυχώς και σε διάφορους άλλους ρόλους. Είχε βραβευθεί με το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Χωριστά Τραπέζια» το 1958, όπου είχε ερμηνεύσει τον ρόλο ενός σεξουαλικά διεστραμένου ταγματάρχη εν αποστρατεία. Για τον ρόλο του αυτόν επίσης κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία, καθώς και το βραβείο των κριτικών της Νέας Υόρκης.

Ο Ντέιβιντ Νίβεν γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1910 στο Λονδίνο, αν και συνήθιζε να λέει ότι είχε γεννηθεί στην Σκωτία και μόνο μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι προτιμούσε αυτήν την εκδοχή, μάλλον γιατί ακουγόταν πιό ρομαντική. Ο Νίβεν φοίτησε σε στρατιωτικό Κολλέγιο και έφτασε μέχρι και τον βαθμό του υπολοχαγού, πριν τον κερδίσει η υποκριτική. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην Αγγλική ταινία «There Goes the Bride» το 1932, για να ταξιδέψει αμέσως μετά στο Χόλιγουντ, όπου συμμετείχε ως κομπάρσος σε θρυλικές ταινίες, όπως η «Κλεοπάτρα» και η «Ναυτική Ανταρσία». Στην συνέχεια αφού τράβηξε την προσοχή του παραγωγού Σάμιουελ Γκόλγουιν  με τις ερμηνείες του, πήρε σημαντικούς ρόλους στις ταινίες «Χαμένα Νιάτα», «Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας», «Ο Αιχμάλωτος της Ζέντα», τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και «Αριστοκράτης Φαντομάς», όπου η ερμηνεία του δίπλα στην Ολίβια ντε Χάβιλαντ κέρδισε κοινό και κριτικούς.

Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ο Νίβεν, αν και ήταν ήδη κινηματογραφικός αστέρας πρώτου μεγέθους, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αγγλία και να καταταγεί στον στρατό, όπου όλως τυχαίως ιπποκόμος του ήταν ένα άλλο ιερό τέρας του Βρετανικού Κινηματογράφου ο Πίτερ Ουστίνοφ. Μετά την λήξη του πολέμου πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ζήτημα Ζωής και Θανάτου», που τον καθιέρωσε, όπως και στις ταινίες «Ένας Άγγελος στην Γή», «Φώς μέσα στην Τρικυμία», «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ιουλίου Βέρν, που ερμήνευσε τον ρόλο του Φιλέα Φόγκ με μεγάλη επιτυχία , «το Γαλάζιο Φεγγάρι», «Καμαριέρης για όλες τις δουλειές», «Καλημέρα Θλίψη», «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» το 1961, « Ο Ρόζ Πάνθηρας» το 1963,  «Τζέιμς Μπόντ 007 – Καζινό Ρουαγιάλ» το 1967, « Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο» το 1976,  «Έγκλημα στον Νείλο» το 1978 και άλλες πολλές.

Ο Ντέιβιντ Νίβεν πέθανε στις 29 Ιουλίου 1983, σε ηλικία 73 ετών στο Σατό ντ΄Εξ στην Ελβετία, κλείνοντας μια μακρά και αξιόλογη καριέρα.