Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Ας μιλήσουμε για κάτι που δε υπάρχει ή πιο σωστά, δε θα έπρεπε να υπάρχει… Το μαύρο κοστούμι και το μαύρο πουκάμισο!

Τι εννοούμε λέγοντας δεν υπάρχει; Το μαύρο θεωρούμε πως είναι επίσημο ένδυμα. Γενικά τα σκούρα χρώματα είναι πιο «βραδινά», πιο επίσημα. Όπως και για τις γυναίκες (π.χ. ένα μαύρο φόρεμα), έτσι και για τους άνδρες το μαύρο είναι το επίσημο χρώμα. Δεν αρκεί όμως μόνο το χρώμα, αλλά και τι ένδυμα είναι αυτό.

Τα παλιά (καλά) χρόνια, οι άνδρες φόραγαν φράκο και όχι σμόκιν για να ξεχωρίζουν από τους σερβιτόρους. Σιγά, σιγά το σμόκιν καθιερώθηκε στις επίσημες εμφανίσεις και αντικατέστησε το φράκο. Και κάπως έτσι, εμφανίστηκαν κοστούμια σε μαύρο χρώμα.

Το χαρακτηριστικό στα μαύρα κοστούμια είναι τα σατέν πέτα που έχουν πάντα τα σακάκια και το σατέν σιρίτι που υπάρχει σχεδόν πάντα κατά μήκος του παντελονιού. Χωρίς αυτά είναι ένα απλό κοστούμι με λάθος χρώμα!

Αν θέλετε επίσημο ένδυμα σε ένα απλό κοστούμι, το χρώμα είναι το μπλε σε midnight blue ή αλλιώς bleu noir. Το να φορά κάποιος ένα απλό μαύρο κοστούμι για επίσημο ένδυμα, είναι λάθος. Είναι το σωστό ένδυμα σε λάθος χρώμα και την ίδια στιγμή είναι το σωστό χρώμα σε λάθος ένδυμα.

Και γενικά είναι λάθος. Βλέπουμε άνδρες στο δρόμο τα πρωινά να φορούν μαύρο κοστούμι. Και απλά αναρωτιόμαστε, αν δε δουλεύει σε γραφείο τελετών, που μπορεί να πηγαίνει έτσι ντυμένος. Φυσικά οι συνδυασμοί με το μαύρο είναι τραγικοί…

Το ίδιο ισχύει και για τα μαύρα πουκάμισα. Χρόνια αναρωτιέμαι γιατί να υπάρχουν… Και επιμένουν πολλοί να τα φορούν με κάθε είδους συνδυασμό, ενώ δεν ανήκει πουθενά και δε συνδυάζεται με τίποτα! Και εν πάση περιπτώσει, γιατί να το φορέσει κάποιος που δεν  είναι οργανοπαίχτης σε κρητική ορχήστρα… Δεν πηγαίνει με τζιν, ούτε με παντελόνι και πανωφόρι κανενός χρώματος. Απλώς πετάξτε το αν έχετε μαύρο πουκάμισο. Επίσης, πρέπει να εκλείψει η διεστραμμένη άποψη πως το μαύρο πάει με το μπλε…

Πολλοί άνδρες, θεωρούν το να βγαίνουν «σκούροι», με μαύρο πουκάμισο και μαύρο κοστούμι, είναι κάτι cool και κρύβει ένα μυστήριο… Αν και διαφωνούμε θα σας δώσουμε ένα χρήσιμο tip. Αν είστε ο τύπος που θα συνδυάσει το total black look με χρυσές καδένες και λαδωμένο μαλλί ή η επιλογή σας σε κοστούμι είναι το λαμέ αγνοήστε μας, δε σας αφορά.

Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να κάνετε μία βραδινή και cool εμφάνιση, αντικαταστήστε τα μαύρα με μπλε. Midnight blue κοστούμι και πουκάμισο… Αν βάλετε γραβάτα στον ίδιο τόνο με το πουκάμισο ή έναν τόνο πιο σκούρα (ποτέ πιο ανοιχτή). Βάλτε μία ποσέτ σε μπλε απόχρωση με κάποιο σχέδιο που θα έχει και άλλα χρώματα (όχι πολύ φωτεινά) που θα σπάσει τη μονοχρωμία και φυσικά μαύρα παπούτσια. Έτσι είστε έτοιμοι να κάνετε μία εμφάνιση που θα τη θυμούνται (και όχι για τους λάθος λόγους…).