Γράφει ο Γιάννης Σεργένης   

Ένα κλασικό ζευγάρι παπούτσια που θα είναι για πάντα διαχρονικό και θα υπάρχει τουλάχιστον ένα σε όλες σχεδόν τις γκαρνταρόμπες των ανδρών, είναι τα loafers. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι πως ο καθένας μπορεί να τα φορέσει, όποιο και να επιλέξει. “Penny” loafers, “tasseled”, “horse bit”, μαύρο, καφέ, μπορντό, μπλε (ποτέ λευκό), suede, δεν έχει σημασία η επιλογή, γιατί πηγαίνουν σε όλους και με όλα…

Τα loafers δεν ήταν πάντα όπως τα ξέραμε. Ξεκίνησαν πριν αιώνες στην Αμερική. Οι Native Americans ήταν από τους πρώτους που έφτιαξαν slip-on παπούτσια που ονομάζονταν μοκασίνια. Αυτά τα μοκασίνια τα διακοσμούσαν με χάντρες και υφασμάτινα φουντάκια και δημιουργούσαν εξαιρετικά και πρωτότυπα παπούτσια. Αυτά τα παπούτσια τα είδε ένας Άγγλος υποδηματοποιός, ο Raymond Lewis Wildsmith.

Ο Wildsmith εμπνευσμένος από τα μοκασίνια των Natives, έφτιαξε ένα slip-on ζευγάρι για το Βασιλέα Γεώργιο τον Ε’ της Αγγλίας, για να τα φορά ως ένα άνετο παπούτσι για το σπίτι. Μετά από χρόνια εξέλιξης και αμέτρητες αντιγραφές, τα loafers υιοθετήθηκαν από τους Αμερικανούς που ξεκίνησαν να τα φορούν με lounge suits (πρωινά, λιγότερο επίσημα κοστούμια) στη δεκαετία του ’20 και του ’30. Έτσι τα loafers ξεκίνησαν να παίρνουν μία πιο επίσημη μορφή και θέση στις γκαρνταρόμπες των Gentlemen.

Penny Loafer

Το πλέον κλασσικό loafer. Ο G.H. Bass, ένας υποδηματοποιός από το Maine των Η.Π.Α. το 1934, έφτιαξε τα πρώτα loafers που είχαν τη χαρακτηριστική δερμάτινη λωρίδα μπροστά και ένα κόψιμο (diamond cut) στη μέση. Αν και η προέλευση του ονόματός τους παραμένει μυστήριο, λέγεται πως οι Gentlemen της εποχής όταν αγόραζαν ένα καινούριο ζευγάρι, έβαζαν ένα penny στο diamond cut για καλή τύχη. Τα πιο γνωστά brands για Penny loafers είναι: G.H. Bass, Churchs, Tods, Alen Edmonds, Sebago.

Tasseled Loafer              

Τα πρώτα αυτά μοκασίνια των Natives τα πήραν οι Ευρωπαίοι τα ξαναέφτιαξαν με πιο χοντρό δέρμα και τα έκαναν πιο ανθεκτικά και πιο επίσημα. Οι χάντρες έφυγαν, αλλά τα χαρακτηριστικά φουντάκια παρέμειναν, έγιναν δερμάτινα και δημιουργήθηκε ένα από τα πιο stylish παπούτσια της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Τα πιο γνωστά brands για Tasseled loafers είναι: Churchs, Alen Edmonds, Sebago, John Lobb.

Horse Bit Loafer              

Αυτά τα loafers δημιουργήθηκαν πρώτα από τον Οίκο Gucci. Η ιδέα για αυτό το παπούτσι δημιουργήθηκε στον Guccio Gucci όταν δούλευε στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου. Εκεί, άκουγε τους πλούσιους να μιλούν για τα άλογά τους. Όταν ξεκίνησε τη φίρμα του και έφτιαξε το κλασσικό loafer του Οίκου, αντί για τη γνωστή δερμάτινη λωρίδα έβαλε τη μεταλλική λεπτομέρεια που θυμίζει τους κρίκους που περνούν τα χαλινάρια των αλόγων. Τα πιο γνωστά brands για Horse bit loafers είναι: Gucci, Ferragamo, Tods, Hudson.

Suede loafer              

To Suede loafer είναι πιο casual και πολλοί άνδρες επιλέγουν να το φορούν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Η άνεση και η προσαρμοστικότητά του σε διάφορα στυλ το κάνουν να είναι βασικό κομμάτι της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Το suede συνήθως το συναντούμε σε απόχρωση του καφέ και τα τελευταία χρόνια σε navy.

Τα loafers είναι ένα κλασικό παπούτσι με πάνω από εκατό χρόνια παρουσίας στην ανδρική εμφάνιση. Επιλέξτε ανάμεσα σε πάρα πολλές επιλογές και στυλ και φορέστε το με jeans ή κοστούμι. Ιδανικό για business ή smart casual look, θα σας δώσει στυλιστικές λύσεις και συνδυασμούς για κάθε ώρα και εποχή! Προσοχή όμως… τα loafers δεν είναι dress ή επίσημα παπούτσια. Και ένα tip: Φοριούνται καλύτερα χωρίς κάλτσες (αλλά απαραίτητα loafers socks).