Ο Jules Gabriel Verne ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, διάσημος για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του, ποιητής και ένας εξαιρετικός συγγραφέας με βιβλία γεμάτα με πολύπλοκα ζητήματα και κοινωνική σάτιρα, ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν όλα του τα βιβλία σχετίζονταν με μια επιστήμη, αυτή με την οποία ο Βέρν ήταν γοητευμένος όλη του την ζωή, την Γεωγραφία και όλα του τα μυθιστορήματα σχετίζονται με διάφορα μέρη και κάθε ένα απο αυτά μετέφερε τους αναγνώστες του σε ένα διαφορετικό μέρος της Γής. Είχε την διορατικότητα και την προφητική έμπνευση να προβλέψει πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και δικαίως θεωρείται ο πατέρας του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας.

Ο Ιούλιος Βέρν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στην Νάντ, στην Γαλλία από εύπορη οικογένεια και ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Πέτρου Βέρν, που ήταν διαπρεπής δικηγόρος,  αυστηρός όμως και απαιτητικός. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε θρύλλους για τα μυστηριώδη και μαγευτικά μέρη που έβλεπαν στα ταξίδια τους οι ναυτικοί και έτσι ο ευφάνταστος Ιούλιος αισθάνθηκε με όλη την δύναμη της ψυχής του, την λαχτάρα για τα ταξίδια και τις εξερευνήσεις. Το πάθος του όμως να γίνει ναυτικός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ παρά μόνο μέσα από τις σελίδες των μυθιστορημάτων του, που πολύ συχνά αναφέρονταν στην θάλασσα, γιατί ο πατέρας του που ήθελε να τον δεί δικηγόρο στο γραφείο του τον έστειλε αρχικά σε οικοτροφείο και αργότερα στο Παρίσι να σπουδάσει Νομικά.

Καθώς δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον για αυτή την επιστήμη πολύ σύντομα άρχισε να γράφει λιμπρέτα για οπερέτες και μικρές ιστορίες που το 1851 δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό «le musee des familles». Το 1855 δημοσιεύτηκε το πρώτο του μυθιστόρημα ταξιδιών και περιπέτειας «Ξεχειμώνιασμα στους πάγους», η μεγάλη επιτυχία όμως ήλθε στην ζωή του όταν γνώρισε τον Πιέρ-Ζυλ Ετζέλ , έναν απο τους πιο σημαντικούς εκδότες της εποχής, με την βοήθεια του οποίου το 1863 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Πέντε εβδομάδες με αερόστατο». Το βιβλίο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και κατόρθωσε να κατακτήσει το νεανικό κοινό της Γαλλίας, της Ευρώπης ακόμη και της Αμερικής.

Ο Ετζέλ τα επόμενα χρόνια εξέδιδε τα μυθιστορήματα που έγραφε ο Βέρν, πρώτα σε συνέχειες στο περιοδικό του «Magazine d΄ Education et de Recreation», κατόπιν σε βιβλία και τέλος σε δερματόδετη χρυσή έκδοση. Τα γνωστότερα έργα του είναι: «Ταξίδι στο κέντρο της Γής», «Από την Γή στην Σελήνη», «20000 λεύγες κάτω από την Θάλασσα». «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες», που ήταν η μεγαλύτερη του επιτυχία από άποψη πωλήσεων, «Μιχαήλ Στρογκόφ», που διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και πολύ αργότερα σε ομιλούσα κινηματογραφική ταινία, «Μυστηριώδης Νήσος», «τα τέκνα του πλοιάρχου Γκράντ», « ο δεκαπενταετής πλοίαρχος», «η εισβολή της θάλασσας» και τόσα πολλά ακόμη που δημιούργησε η μεγάλη του φαντασία. Σε όλα η συναρπαστική περιπέτεια συνδυάζεται με την έξοχη, ποιητική περιγραφικότητα, την γόνιμη φαντασία και τον πλούτο των συναισθημάτων. Ακόμα και όταν ο Βέρν έγραφε για γιγάντια υποβρύχια και διαστημόπλοια, ο πραγματικός στόχος του ήταν να μεταφέρει τους αναγνώστες του σε μέρη που δεν θα μπορούσε να τους πάει χωρίς να εφεύρει κάποια ειδική συσκευή. Ο περίφημος Ναυτίλος δημιουργήθηκε έτσι ώστε να μπορέσει να περιγράψει στους αναγνώστες του τα θαύματα που αποκαλύφθηκαν από την νέα επιστήμη της Ωκεανογραφίας. Προς τιμη του το 1954, το πρώτο ατομικό υποβρύχιο του κόσμου, το αμερικανικό Ναυτίλος πήρε το όνομά του απο το ομώνυμο υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο απο το «20000 λεύγες κάτω από την θάλασσα»

Ο Ιούλιος Βέρν πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1905 στην Αμιένη στην Γαλλία και ενενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει ολοζώντανος ανάμεσα μας, διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, ακόμα και στην γλώσσα των τυφλών.