Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Στίλβωμα παπουτσιών, ράψιμο κουμπιών, σιδέρωμα πουκαμίσων… Αυτές είναι κάποιες από τις «δουλειές» που πρέπει να γνωρίζουμε για να φροντίζουμε τα ρούχα μας και να δείχνουμε πάντα κομψοί και περιποιημένοι…

Αν κάποιες από αυτές δε σας φαίνονται και πολύ «ανδρικές δουλειές», ξανασκεφθείτε το. Εκτός αν θεωρείτε πως είναι πολύ ανδρικό, το να είστε τσαλακωμένος ή σκονισμένος ή βρώμικος ή να φωνάζετε τη γυναίκα/σύντροφο/μαμά σας, να κάνει κάτι για εσάς τόσο απλό, γιατί εσείς δεν μπορείτε και δεν ξέρετε.

Σας ενημερώνουμε πως η φροντίδα της γκαρνταρόμπας μας είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Και για να σας πείσουμε, θα σας παρουσιάσουμε τις πέντε απλές δεξιότητες που πρέπει να έχετε για μία γκαρνταρόμπα πάντα φροντισμένη και για να μην έχετε ανάγκη κανέναν (καμία).

  1. ΠΩΣ ΝΑ ΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ.

Τα κουμπιά είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, αφού με τη χρήση χαλαρώνουν οι κλωστές και μπορεί να ξηλωθεί ένα κουμπί από το ρούχο μας. Το ράψιμο ενός κουμπιού είναι μία απλή υπόθεση και αν γίνει σωστά, το συγκεκριμένο κουμπάκι θα αργήσει πολύ να σας απασχολήσει ξανά. Το πώς θα το καταφέρετε θα το διαβάσετε με όλες τις λεπτομέρειες στο άρθρο μας «Πώς να ράψετε ένα κουμπί: 6 απλά βήματα».

  1. ΠΩΣ ΝΑ ΣΙΔΕΡΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ.

Αφού έχετε πλύνει το πουκάμισό σας, ήρθε η ώρα να το σιδερώσετε. Καλό είναι να τα σιδερώνετε όσο είναι ακόμα λίγο νωπά. Αν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, υπάρχει ειδικό τέτοιο πρόγραμμα. Χρησιμοποιήστε μόνο αποσταγμένο νερό στο σίδερο και ρυθμίστε το στη σωστή θερμοκρασία ανάλογα με το ύφασμα. Τα βαμβακερά π.χ. θέλουν υψηλή θερμοκρασία. Αν δε γνωρίζετε ή δεν είστε σίγουροι, αναζητήστε το ταμπελάκι μέσα στο πουκάμισό σας για να βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.

Ξεκινάμε με το πίσω μέρος κάτω από το γιακά και τους ώμους. Σιδερώνουμε από τις άκρες προς τη μέση.

Συνεχίζουμε με τις μανσέτες και προχωράμε με το μανίκι. Ακολουθούμε τη φορά από τη μανσέτα στον ώμο. Δεν ξεχνάμε να σιδερώσουμε τα μανίκια και από τις δύο πλευρές.

Σειρά έχει η πλάτη. Προσοχή στις πιέτες που συνήθως έχει ένα πουκάμισο. Σιδερώστε κάτω από τις πιέτες με προσοχή. Θα χρειαστεί να αλλάζετε θέση στο πουκάμισο συνέχεια προκειμένου να σιδερώσετε όλη την πλάτη.

Δεν ξεχνάμε ποτέ πως σιδερώνουμε από τις άκρες και προς τη μέση και πάντα τεντωμένο για να αποφύγουμε τσακίσεις. Μεγάλη προσοχή όπου υπάρχουν κουμπιά για να μην τα καταστρέψουμε.

Το μπροστινό μέρος με μεγάλη προσοχή γύρω από τα κουμπιά. Η υψηλή θερμοκρασία, αν περάσετε από πάνω το σίδερο, είναι δυνατό να τα καταστρέψει. Με μεγάλη φροντίδα όλη την επιφάνεια και αν υπάρχει τσέπη πατήστε τη με προσοχή από την άκρη και προς τα μέσα. Χρησιμοποιήστε τη μύτη του σίδερου για να επιτύχετε σωστά τις λεπτομέρειες.

Τέλος, ο γιακάς σας που θέλει καλό πάτημα για να «σταθεί» σωστά φορεμένος.

ΕXTRA TIP: Κρεμάστε το φρεσκοσιδερωμένο πουκάμισο, αφού κρυώσει, πάντα με κουμπωμένο το πρώτο κουμπί.

  1. ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ.

Τα παπούτσια μας πρέπει να είναι πάντα, μα πάντα καθαρά και γυαλισμένα. Θα σας το λέμε συνέχεια πως είναι ο καθρέπτης της εμφάνισής μας. Το γυάλισμα των παπουτσιών είναι η πλέον αγαπημένη συνήθεια ενός Gentleman διαχρονικά και είναι μία προσωπική του υπόθεση. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για το καλύτερο αποτέλεσμα στο άρθρο μας: «Στίλβωμα: Η αγαπημένη συνήθεια ενός Gentleman».

  1. ΦΡΟΝΤΙΔΑ SUEDE

Φροντίστε τα suede σακάκια και παπούτσια σας και διατηρείστε τα σαν καινούρια με το συχνό βούρτσισμα. Χρησιμοποιήστε τις ειδικές βούρτσες για το suede και τις «γόμες» (για τα παπούτσια) που σβήνουν τους διάφορους λεκέδες. Προσοχή στη χρήση, μη βουρτσίζετε με δύναμη γιατί θα κάνετε ζημιά. Να βουρτσίζετε πάντα προς τη φορά που «κάθεται» το δέρμα και δεν αφήνει γραμμές.

Αν σας πέσει νερό πάνω στο suede, ταμπονάρετε με μία πετσέτα (ποτέ σκούπισμα με κινήσεις πάνω – κάτω) και αφήστε να στεγνώσει. Αν έχει μείνει σημάδι σαν κηλίδα χρησιμοποιήστε τη βούρτσα ή τη γόμα.

Για να προστατεύσετε το suede από τη βροχή, χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέυ που το αδιαβροχοποιούν. Χρησιμοποιήστε το μία φορά την εβδομάδα, το βράδυ της προηγούμενης που σκοπεύετε να το φορέσετε και μόλις στεγνώσει βουρτσίστε. Έτσι θα επιτύχετε ένα άριστο αποτέλεσμα.

  1. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ

Το κοστούμι μας ή το Blazer και το παντελόνι μας πριν και μετά τη χρήση θέλει και αυτό τη φροντίδα του. Πολύ βασικό είναι το βούρτσισμα με μία βούρτσα ρούχων. Αφαιρεί τη σκόνη και τα χνούδια και το ρούχο αποκτά ξανά τη «λάμψη» του. Μετά τη χρήση μη βιαστείτε να το κρεμάσετε στη ντουλάπα. Αφήστε το κάποιες ώρες έξω κρεμασμένο πάντα στην κρεμάστρα του.

Αν χρειαστεί να το πατήσετε λίγο με το σίδερο το σακάκι ή/και το παντελόνι σας θέλει μεγάλη προσοχή! Βάλτε το σίδερο στη χαμηλότερη θερμοκρασία, (η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει την πρωτεΐνη του μαλλιού).  Ανάμεσα στο σίδερο και το ρούχο σας τοποθετούμε ένα λεπτό πανί, αφού δεν πρέπει να έρθει σε απευθείας επαφή το σίδερο με το μαλλί. Κρατήστε το σίδερο πάνω από το σημείο που θέλετε, πατήστε να βγει ατμός, πιέστε πάνω στο πανί για ένα δευτερόλεπτο και σηκώστε ξανά το σίδερο. Δε σιδερώνουμε όπως με τα υπόλοιπα ρούχα παρά μόνο πρεσάρουμε με ατμό, για να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη γυαλάδα. Προσοχή, αυτή τη διαδικασία την κάνουμε μόνο στις τσακίσεις του παντελονιού (όχι στις πιέτες) και στην πλάτη, τα σχισίματα και ελαφριά στα πέτα του σακακιού.

Διασκεδάστε φροντίζοντας την γκαρνταρόμπα σας. Νιώστε την απόλαυση που δίνει η προσωπική φροντίδα και την αίσθηση ότι είστε ένας άνθρωπος που του αρέσει να περιποιείται την εμφάνισή του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Νιώστε ο αυτόνομος άνδρας, που έτσι και αλλιώς πρέπει να είστε και ξεφορτωθείτε διάφορα στερεότυπα παλαιοτέρων εποχών σχετικά με τις «ανδρικές» ή μη δουλειές. Εξάλλου, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανδρικό από το να μπορεί κάποιος να φροντίζει τα πάντα μόνος, χωρίς την ανάγκη άλλων.