Στις 18 Ιανουαρίου του 1689 στο Μπρεντ της Γαλλίας γεννήθηκε ο Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά, Βαρόνος της Μπρεντ και του Μοντεσκιέ (Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu). Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους συγγραφείς και φιλοσόφους του Διαφωτισμού.

Γόνος οικογένειας δικαστικών, σπούδασε αρχικά νομικά ενώ το 1714 εκλέχτηκε σύμβουλος στο τοπικό κοινοβούλιο του Μπορντό. Ως κληρονόμος της μεγάλης γονεϊκής περιουσίας το 1716 άρχισε την ενασχόλησή του με τις επιστήμες, κυρίως τη βοτανική και την ανατομία. Το ίδιο έτος εκλέχτηκε στην Ακαδημία Επιστημών του Μπορντό, ενώ παράλληλα κληρονόμησε από τον θείο του το αξίωμα του δικαστικού προέδρου, την περιουσία του και βεβαίως το όνομα Μοντεσκιέ. Τα επόμενα έτη βρήκαν τον Μοντεσκιέ να μελετά επιστήμες. Λίγο αργότερα θα στραφεί προς τις ανθρωπιστικές σπουδές μέσω της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας. Το 1721 δημοσιεύει ανώνυμα στην Ολλανδία τις Περσικές Επιστολές, ένα σατιρικό βιβλίο το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το οποίο απεικόνιζε τα τεκταινόμενα της γαλλικής κοινωνίας μέσα από την αφήγηση δύο Περσών.

Το 1728 θα σταθεί για τον Μοντεσκιέ άλλη μια χρονολογία σταθμός, αφού εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Η αναχώρησή του για ταξίδι στην Ευρώπη, θα τον οδηγήσει να επισκεφθεί πολλές χώρες, ενώ τα ταξίδια του αυτά θα τον βοηθήσουν στο να μελετήσει ενδελεχώς Γεωγραφία, Οικονομία, Πολιτική αλλά και τις πολιτισμικές συνήθειες των χωρών αυτών. Η επιστροφή στη Γαλλία το 1731 θα τον κάνει να αφιερωθεί στη συγγραφή του Πνεύματος των Νόμων, ένα έργο το οποίο έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία, παράλληλα όμως να δεχτεί και μεγάλη αποδοκιμασία και κριτική. Μέσω του βιβλίου του αυτού, ο Μοντεσκιέ προσπάθησε να βρει και να αναλύσει τις θεμελιώδεις αρχές των πολιτικών θεσμών και παράλληλα να μελετήσει του νόμους. Μέσω της μελέτης του αυτής πρότεινε νέους μεθόδους διακυβέρνησης, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέλεια μορφή πολιτεύματος κοινή για όλα τα κράτη.

Για τον Μοντεσκιέ υπάρχουν 3 τύποι πολιτεύματος ανάλογα την γεωγραφική έκτασή τους: Η μοναρχία, η δημοκρατία και ο δεσποτισμός. Η δημοκρατία πίστευε ότι ήταν κατάλληλη για μικρές χώρες, η μοναρχία για μέτριας έκτασης χώρες ενώ ο δεσποτισμός για αχανείς χώρες. Εκείνο όμως που είναι μεγαλειώδους σημασίας στο έργο του Μοντεσκιέ είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Στο έργο του Το Πνεύμα των Νόμων, συγκέντρωσε όλη την ουσία της φιλελεύθερης σκέψης.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1755 ο Σαρλ ντε Μοντεσκιέ απεβίωσε στο Παρίσι, η πολιτική και κοινωνική όμως οργάνωση του σημερινού κόσμου βασίζεται στις φιλελεύθερες και πρωτοποριακές ιδέες του.

«Η ζωή των κρατών είναι σαν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να σκοτώνουν όταν βρίσκονται σε κατάσταση φυσικής άμυνας, εκείνα δε έχουν το δικαίωμα να κάνουν πόλεμο όταν κινδυνεύουν» Σαρλ ντε Μοντεσκιέ.