Γράφει ο Γιάννης Σεργένης

Trench coat σημαίνει παλτό χαρακωμάτων, και καμπαρντίνα από το ύφασμα Gabardine και τα δύο ανήκουν στον Thomas Burberry, τον εμπνευστή και δημιουργό του πιο εμβληματικού ενδύματος.

O Thomas Burberry, το 1879, εφηύρε το ύφασμα Gabardine σε ένα εκκοκκιστήριο βαμβακιού. Το Gabardine, ένα ύφασμα από πρόσμιξη ινών, δεν απορροφά το νερό αλλά το αφήνει να γλιστρά, είναι ελαφρύ και επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει.

Αμέσως γίνεται αγαπημένο ένδυμα από τους Λόρδους και τη βρετανική αριστοκρατία. Χαρακτηριστική είναι η εντολή του Βασιλέα Edward VII προς τον υπηρέτη του: «Φέρτε μου το Burberry μου!».

Με αυτό το ύφασμα το 1911, ο Burberry ανέλαβε να ντύσει τον Ronald Amundsen, τον πρώτο άνθρωπο που έφτασε στο Βόρειο Πόλο. Εκτός των ρούχων, του έφτιαξε και τη σκηνή. Το 1914 εξόπλισε και τον Ernest Shackleton, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής στην Ανταρκτική. Ακολούθησε ο George Mallory, μέλος της πρώτης ομάδας Βρετανών που επιχείρησε να φτάσει στην κορυφή του Everest, στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Αυτό που θα έκανε το ύφασμα Gabardine περισσότερο γνωστό είναι όταν θα χρησιμοποιηθεί σε στολές στρατιωτών, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου το χακί χρώμα του αλλά και το ευέλικτο και ελαφρύ ύφασμά του θα βοηθήσει τους στρατιώτες να κρύβονται από τον εχθρό. Την ίδια στιγμή θα προστατεύονται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατά την παραμονή τους στα χαρακώματα στα πεδία των μαχών.

Μετά τη λήξη του «Μεγάλου Πολέμου», η καμπαρντίνα θα πάρει την μορφή του γνωστού παλτό που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. Γυναίκες και άντρες ηθοποιοί της εποχής, θα το αγαπήσουν και θα το κάνουν γνωστό μέσα από τις ταινίες. Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, Peter Sellers, Meryl Strip, Alain Delon, Jean Paul Belmondo, κάποια από τα ονόματα της μεγάλης σκηνής που καθιέρωσαν την καμπαρντίνα.

Στην κλασική της μορφή είναι beige και φθάνει έως τη γάμπα. Σταυρωτή με πέντε κουμπιά σε κάθε πλευρά, επωμίδες, το επιπλέον ύφασμα στην πλάτη, τα χαρακτηριστικά πτερύγια μπροστά (που κλείνουν ερμητικά και προστατεύουν το στήθος) και φυσικά ζώνη στη μέση.

Είναι το απαραίτητο αξεσουάρ για το φθινόπωρο και τους ήπιους χειμώνες της Ελλάδας. Ένα πανωφόρι που πάει σχεδόν με όλα και μπορείτε να το φορέσετε κατά τη διάρκεια ολόκληρης σχεδόν της ημέρας. Επενδύστε σε μία καμπαρντίνα Burberry και δε θα χάσει ποτέ την αξία της, αφού είναι το πλέον κλασικό κομμάτι στη γκαρνταρόμπα σας. Επιλέξτε μπεζ ή μπλε και συνδυάστε τη με όλα σας τα ρούχα εκτός του black tie suit.