Υπάρχουν βιβλία που διαβάζουμε και υπάρχουν και αυτά τα βιβλία που τα διαβάζουμε και αλλάζει η ζωή μας. Μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω, στα βιβλία που έχουν διαμορφώσει τη ματιά μας στην πολιτική, τη θρησκεία, τα χρήματα και την αγάπη. Μερικά έχουν γίνει ακόμη και πηγή έμπνευσης για το υπόλοιπο της ζωής μας. Μέσα από έναν ατελείωτο κατάλογο περιορίσαμε στα 15 τα βιβλία που θα πρέπει να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη κάθε άνδρα και φυσικά να τα έχει διαβάσει τουλάχιστον μία φορά. Είτε πρόκειται για ένα βιβλίο για την περιπέτεια, τον πόλεμο ή τα ήθη, υπάρχουν τόσα πολλά για να μάθουμε για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής από αυτά τα διαμάντια.

Ο ΗΓΕΜΩΝ – Niccolo Machiavelli

Θεωρείται από τους περισσότερους ότι είναι το πιο έγκυρο κείμενο σχετικά με την διακυβέρνηση και την εξουσία πώς να την αποκτήσετε, και πώς να την ασκήσετε.

«Ο ηγέτης αποκτά κύρος με το να είναι είτε αληθινός φίλος είτε πραγματικός εχθρός. Δηλαδή παίρνει θέση, καθαρά, υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτή η τακτική έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από την απλή ουδετερότητα.»

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Το πιο γνωστό έργο του Πλάτωνα αναλύει θέματα για τα οποία θα πρέπει να έχετε μια θεμελιώδη κατανόηση όπως η κυβέρνηση, η δικαιοσύνη και η πολιτική θεωρία.

Καθώς κάθε άνδρας θα εντάξει στη λογοτεχνική του «διατροφή» και τη φιλοσοφία, η Πολιτεία του Πλάτωνα είναι μία άριστη αρχή, αφού από αυτήν ξεκινά και προέρχεται η δυτική σκέψη.

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – Adam Smith

Το θεμελιώδες βιβλίο για την ελεύθερη αγορά. «Δεν περιμένουμε το δείπνο μας από την καλοσύνη του κρεοπώλη, του ζυθοποιού ή του αρτοποιού, αλλά από τη έγνοια που έχουν για το δικό τους συμφέρον. Απευθυνόμαστε στη φιλαυτία τους, όχι στην ανθρωπιά τους και ποτέ δεν τους μιλάμε για τις ανάγκες μας αλλά για τα πλεονεκτήματά τους.»

Θέλετε γνώσεις πάνω στην οικονομία; Αυτό το βιβλίο είναι μια εξαιρετική αρχή.

ΗΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ – Όμηρος

Τα δύο αυτά τα έπη, είναι από τα παλαιότερα κομμάτια της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα έχουν διαβάσει, τα έχουν απολαύσει και τα έχουν μελετήσει δισεκατομμύρια άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι μόνο η ομορφιά τους, αλλά περιέχουν και μαθήματα που κάθε ένας μπορεί να μάθει για ηρωισμό, θάρρος και ανδρεία.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – Sun Tzu

«Η τέχνη του πολέμου» παραμένει το κλασικό κείμενο για τον στρατηγικό πόλεμο. Γράφτηκε τον 6ο αιώνα και έχει επηρεάσει από τότε στρατιωτικούς ηγέτες, καθώς και επιχειρηματίες και πολιτικούς. Τα θέματα και οι ιδέες του έχουν μελετηθεί και επανεξεταστεί για πολλούς αιώνες και είναι χρήσιμο για έναν άνθρωπο να διαβάσει τις παροιμίες του βιβλίου.

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ – Friedrich Nietzsche

Ο Θεός έχει πεθάνει. Ο υπεράνθρωπος. Η δύναμη στην εξουσία. Πολλές από τις πιο γνωστές και αμφιλεγόμενες ιδέες του Friedrich Nietzsche διερευνώνται σε αυτό το φιλοσοφικό μυθιστόρημα που ακολουθεί έναν φανταστικό περιπλανώμενο προφήτη που ονομάζεται Zarathustra (ονομάστηκε από τον ιδρυτή του Ζωροαστρισμού). Μέσα από το Ζαρατούστρα, ο Νίτσε επιτίθεται στη σύγχρονη φιλοσοφία και την ηθική και παρέχει ένα φιλοσοφικό πλαίσιο για την προσέγγιση της ζωής σε έναν μετά-θρησκευτικό κόσμο. Είτε είναι κάποιος πιστός είτε μη πιστός, αν θέλει να καταλάβει το σημερινό πολιτισμικό περιβάλλον, αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει.

ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ – Dante Alighieri

Αυτό το επικό ποίημα του 14ου αιώνα από τον Dante Alighieri προσφέρει μια βουτιά στο μοναδικό όραμά του για τη μετά θάνατον ζωή. Ο Δάντης ταξιδεύει μέσα από την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο και μας περιγράφει τι βλέπει. Αλληγορικά, αντιπροσωπεύει το ταξίδι του ανθρώπου στον Θεό και τα διάφορα στάδια που περνά κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Αυτό το έργο πρέπει να διαβαστεί για να γνωρίζουμε πού προκύπτουν πολλές από τις σύγχρονες αντιλήψεις μας για τον ουρανό και την κόλαση.

ΑΜΛΕΤ –  Shakespeare

Κάθε άνθρωπος πρέπει να διαβάσει Σαίξπηρ κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο Άμλετ είναι μία εξαιρετική αρχή. Όλοι γνωρίζουν το: «Να ζει κανείς ή να μη ζει» αλλά γνωρίζουν όλοι το πλαίσιο και το πραγματικό νόημα πίσω από αυτό; Αμφίβολο.Ο πρίγκιπας Άμλετ καλείται σπίτι από το σχολείο για να παρακολουθήσει την κηδεία του πατέρα του και συγκλονισμένος μαθαίνει πως η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε. Η βασίλισσα έχει παντρευτεί τον θείο του Άμλετ  Κλαύδιο, τον αδελφό του πατέρα του. Και χειρότερα, ο Κλαύδιος στέφθηκε βασιλιάς, παρά το γεγονός ότι ο Άμλετ προοριζόταν να είναι ο κληρονόμος του θρόνου.

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ – Miguel de Cervantes

Είναι καλό ένας άνδρας να είναι ονειροπόλος, αλλά πρέπει επίσης να στηρίζεται στην πραγματικότητα. Είναι ένα μάθημα που ο Don Quixote έρχεται να μάθει στο βιβλίο του 17ου αιώνα, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του κόσμου. Ο Quixote, μαζί με τον βοηθό του Σάντσο Πάντσα, ταξιδεύει στον κόσμο αναζητώντας μεγάλες περιπέτειες και ηρωικές πράξεις που θα του χαρίσουν τον τίτλο του Ιππότη. Συνεχίζει ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενάντια σε κάθε κοινή λογική. Είναι αστείο, εκπληκτικά εύκολο να το διαβάσετε δεδομένου ότι είναι πάνω από 400 χρονών και μπορεί να προσφέρει σε έναν άνθρωπο πολλά μαθήματα σχετικά με τις προσδοκίες του ηρωισμού.

Ο ΚΟΜΗΣ ΜΟΝΤΕΚΡΙΣΤΟ – Alexandre Dumas

Η απόλυτη ιστορία της προδοσίας και της εκδίκησης. Ο Έντμουντ Ντάντες, ημέρες πριν παντρευτεί την αγαπημένη του Mercedes, θα προδοθεί, θα συλληφθεί, θα καταδικαστεί για προδοσία και θα μεταφερθεί σε φυλακή σε ένα νησί στα ανοικτά των γαλλικών ακτών. Η ιστορία συνεχίζεται με την απόδρασή του από τη φυλακή και αφού καταφέρνει να γίνει πλούσιος και να εισέλθει ξανά στην κοινωνία ως εκλεπτυσμένος Κόμης, σχεδιάζει την εκδίκησή του και απλά θα πρέπει να το διαβάσετε.

MOBY DICKHerman Melville

Το Moby Dick είναι ένα αριστούργημα του 19ου αιώνα του Herman Melville σχετικά με την αναζήτηση από τον Ahab, της μεγάλης λευκής φάλαινας που τον ακρωτηρίασε, όπως την διηγείται ο Ishmael, ένας ναυτικός στο πλοίο του Ahab. Επίσης, είναι εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο εκπληκτική.

1984 – George Orwell

Σε έναν μελλοντικό δυστοπικό κόσμο, διαρκούς πολέμου και διαρκούς κυβερνητικής επιτήρησης, ο πρωταγωνιστής μας, Winston, είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται για το Υπουργείο Αλήθειας που σκοπό έχει να ξαναγράψει την ιστορία στις γραμμές της κυβέρνησης. Εισέρχεται σε μια μυστική οργάνωση που επιδιώκει να καταστρέψει το κράτος, και μαζί με μια μυστηριώδη γυναίκα, ενώνει την αιτία για την καταπολέμηση του Big Brother. Αν και δημοσιεύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η απήχηση που έχει σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ.

THE GREAT GATSBY – F. Scott Fitzgerald

Μέσα στις ελίτ της Νέας Υόρκης στα 20’s, αυτό το βιβλίο θεωρείται ένα από τα σπουδαία λογοτεχνικά προϊόντα της Αμερικής. O αφηγητής Nick Carraway έχει φιλικές σχέσεις με τον μυστηριώδη γείτονά του εκατομμυριούχο Jay Gatsby και είναι ένας κρίσιμος σύνδεσμος στην ερωτική εμμονή του Jay, Daisy, γυναίκα του ξάδερφού του. Οι μεταφορές, το όμορφο γράψιμο και τα μαθήματα που μπορεί κανείς να συγκεντρώσει κανείς για να ξαναζήσει το παρελθόν, όλα κάνουν το The Great Gatsby να αξίζει να διαβάζεται ξανά και ξανά.

Ο ΑΤΛΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕ – Ayn Rand

Ενώ υπάρχει αρκετή πολιτική, ηθική και οικονομική φιλοσοφία σε αυτό το βιβλίο, είναι επικαλυμμένο σε ένα θρίλερ δράσης μιας ιστορίας. Στο εγγύς μέλλον, οι πρωταγωνιστές μας είναι ο Dagny Taggart, κληρονόμος μιας αυτοκρατορίας σιδηροδρόμων, και ο Hank Rearden, επικεφαλής μιας χαλυβουργικής εταιρείας που εφευρέθηκε ένα επαναστατικό νέο κράμα. Μαζί, μάχονται εναντίον των κακών κυβερνητικών γραφειοκρατών και των σοσιαλιστών, ενώ παράλληλα οι ισχυροί βιομήχανοι εξαφανίζονται μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω τους μόνο την κρυπτική φράση «Ποιος είναι ο John Galt;» Αν και αυτό το βιβλίο συνδέεται με παθιασμένο φιλελευθερισμό, η ιστορία έχει ενδιαφέρον που πρέπει να αναλογιστεί κανείς ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Η ΒΙΒΛΟΣ

Το πιο επιδραστικό βιβλίο, με τις περισσότερες πωλήσεις και αναγνώσεις στην Ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι η Βίβλος. Τα μισά βιβλία σε αυτόν τον κατάλογο (πιθανόν περισσότερα, στην πραγματικότητα) κάνουν βιβλικές αναφορές που πρέπει να είναι γνωστές από τον αναγνώστη για να κατανοήσουν πλήρως το μήνυμα. Αν ένας δυτικός άνθρωπος επιθυμεί να καταλάβει τον πολιτισμό που τον περιβάλλει, πρέπει να έχει μια βαθιά κατανόηση ενός από τα βιβλία που τον επηρέασε περισσότερο. Πέρα από αυτό, η Αγία Γραφή είναι γεμάτη αρχαίες συμβουλές που ισχύουν για κάθε σύγχρονο άνθρωπο, είτε είναι Εβραίος, Χριστιανός, είτε άθεος. Για αυτό το λόγο δε θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογό μας.