Γράφει ο Δημήτριος Γ. Καμενίκης*

Σε συνέχεια κακών χειρισμών φαίνεται να προχωρά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, έπειτα από το πρώτο φιάσκο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς ο διαγωνισμός κατέπεσε λόγω της μη καταβολής των κεφαλαίων από πλευράς των επενδυτών (Kalamos, Koudounis, Fairfield). Με τις γνωστές νομικές διαμάχες μετέπειτα μεταξύ του σχήματος των επενδυτών.

Σε αυτό το διαγωνισμό, δεύτερη είχε φτάσει η κινέζικη Fosun. Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας ήταν να μην προκηρύξει εκ νέου διεθνή διαγωνισμό καθώς αυτό θα έθετε την πώληση της εταιρείας εκτός χρονοδιαγράμματος. Έτσι αποφάσισε να ανοίξει νέο γύρω προσφορών στην κινέζικη Fosun και την επίσης κινέζικη Gongbao η οποία ωστόσο δεν είχε λάβει μέρος στο πρώτο διαγωνισμό.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως αυτή η ειδική μεταχείριση της Gongbao δυσαρέστησε τα στελέχη της Fosun. Η συνέχεια ωστόσο είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας άφηναν να εννοηθεί πως η Gongbao δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξαγορά και ο λόγος για τον οποίο της επέτρεψαν να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ήταν πρώτον για να υπάρχει και μια δεύτερη συμμετοχή ώστε να είναι όντως διαγωνισμός και δεύτερον για να αυξήσει το τίμημα λειτουργώντας στην ουσία ως «λαγός». Το αποτέλεσμα αυτού του χειρισμού ήταν να δυσαρεστηθούν ακόμα περισσότερο τα στελέχη της Fosun και η Gongbao επίσης να νιώθει μεγάλη απογοήτευση καθώς το ενδιαφέρον της ήταν πραγματικό.

Και φτάνοντας στο σήμερα, έχουμε τα εξής δεδομένα. Μετά και το τέλος του δεύτερου διαγωνισμού η Fosun δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά (αποσύρθηκε από το διαγωνισμό) και η Gongbao  κατέθεσε προσφορά ύψους 676 εκατομμύρια ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το αποτέλεσμα αυτό έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα στελέχη της Εθνικής τούτο διότι υπάρχει και ο παράγοντας Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, ο οποίος ενδέχεται να μπλοκάρει την πώληση αν αντιληφθεί πως τα κεφαλαία της Gongbao προέρχονται από το κινεζικό κράτος. Η τράπεζα από την άλλη πλευρά έχει δεσμευθεί για την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας, έτσι έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο και αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές όπως κυκλοφορούν στην αγορά είναι η είσοδος της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο, ωστόσο το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν ευνοεί αρκετά αυτό το σενάριο.

Κατανοούμε λοιπόν πόσο περίπλοκο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης  των οικονομιών και των αγορών διαφόρων χωρών, σε συνδυασμό με την οικονομική διπλωματία και τις διεθνείς μεταβολές της παγκόσμιας οικονομίας.

*Ο Δημήτριος Καμενίκης είναι φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Rotaract Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης-Τμήμα Μακεδονίας, Ειδικός συνεργάτης του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης και ελεγκτής της Ευρωπαϊκής ΜΚΟ Beta E.V.

kamenikisdim@gmail.com